Manual del bon patumaire (i IV)

Hola pataterus! Ja he arribat a l’última paraula. Impressionant! És necessari cada any fer una relectura del tractat per recarregar les piles de cara a la Patum. L’últim tram del llibre parla d’alimentació i, evidentment, de patates. Que gaudiu amb els fragments que segueixen. 

“El bon patumaire és un gourmet. Mai acceptarà a la seva boca cap mena d’aliment que no hagi passat abans un estricte control de qualitat, tingui denominació d’origen, o es tracti d’un bon cony o pixa.” 

“Si la vostra economia no permet excessius luxes, emporteu-vos una tassa de casa i sempre trobareu algun tipus caritatiu, profundament ebri, disposat a omplir-vos-la.” 

“Pinxo. Consisteix en trossos de carn – de vés a saber quin animal – generalment calcinada, enforquillats per un tros de filferro que ben bé podria haver servit abans per practicar avortaments il·legals.” 

“Frankfurt (…) Ningú sap com ni de què està fet, però la gent l’aprecia molt pel seu sabor del tot insípid que obliga a menjar-lo entre dos trossos de pa ressec mig florit i absolutament cobert de les més variades salses.” 

“Crêpes. Posar-se una crêpe a la boca és una de les més grans experiències gustatives a les que pot aspirar l’ésser humà. (…) Proveu de combinar la crêpe amb melmelada de maduixa o plàtans; el vòmit us oferirà uns matisos i unes textures extraordinàries al paladar.” 

“Patates fregides. La particularitat del plat no són els trossets de fusta recremats que fan passar per patates, sinó la gran varietat de salses i sucs que s’hi combinen, de variada viscositat i que desprenen pudents efluvis còsmics. Els vius colors de les salses solen estar relacionats amb les glorioses franges de la bandera espanyola (igualment incomestibles).” 

“Patates emmascarades de Patum. Popularment anomenades “Una ratxegada”, “una trallada”, “unes papes” o “vòmit”. Es tracta del plat berguedà per excel·lència, el rei de la cuina de Corpus. Es troba any rera any a totes les taules berguedanes i als carrerons, parets i a la base dels arbres i fanals de tota la ciutat.” 

I fins aquí el Manual del bon patumaire. Que tingueu molt bona Patum i no oblideu de venir-me a veure a la meva barraqueta i comprar-me unes paperines. Salut i patates! 

El Nen Patata 

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: