No a tot

Baixant per la C-16, abans d’arribar a Olesa de Montserrat, hi ha una de les pintades més mítiques de tot el país, objecte de comentari a tertúlies de sobretaula. Signada pel comando Bere Bar, amb lletres enormes que es poden contemplar des d’un bon tram de carretera hi ha el contundent: No a tot. Per a mi, és la reina de les pintades. S’ha convertit en un símbol de la Catalunya Central. Amb el No a tot mai no s’havia dit tant amb tant poques paraules. Comando Bere Bar, als seus peus.

Ahir a la tarda conduïa per la C-16. M’apropava al punt de la pintada content de retrobar-me amb ella després d’un temps. De sobte, la cara em va canviar quan vaig arribar al punt i vaig comprovar incrèdul que uns incívics desvergonyits havien profanat el No a tot i l’havien tapat parcialment amb més pintura a sobre. Els fets són gravíssims i l’Audiència Nacional hauria d’identificar els autors i citar-los a declarar immediatament per injúries greus. Què passava pel cap de qui va cometre l’atemptat? Estaven tant en contra de tot que fins i tot estaven en contra del No a tot?

De pintades n’hi ha de memorables.  Només recordar Espanyols go home que hi va haver molt temps a la parada de bus de Cal Vidal, o Amunike lehendakari que va aparèixer a Gràcia quan feien eleccions al país basc  o quantes vegades haureu vist pintat Indepència!

Xavi Pajarita

Anuncis

37 comentaris to “No a tot”

 1. Xavi, discrepo una mica de tu.

  Per mi, la reina de les pintades és i serà (en la memòria col·lectiva del bon berguedà) la pintura rupestre que hi havia a Cal Vidal: ESPANYOLS GO HOME. Paraules sàvies.

  Recordo, també, que a una plaça del barri de Gràcia (vora la plaça del Sol) hi havia (no sé si encara hi és) una pintada -que es veia molt- que deia: ETA ÉS AMOR. Quan anava a la universitat (i era jove, guapo i enrotllat), la veia cada dia. Recordo la impressió que em va fer veure-la el dia de l’atemptat de Madrid (l’11M). Vaig passar-hi quan tothom deia que havia sigut ETA…

  A Gironella també n’hi ha una que em fa riure sovint: “Xarnegos fora”. Em fa riure perquè es veu molt i fa molt temps que hi és. Ningú la treu. Aviat ja no podran esborrar-la ni que vulguin. Ja serà patrimoni històric: serà el memorial que ens recordarà que, abans, ens feien servir paraules com xarnego o patxec.

  A Berga també n’hi ha una de molt bona (vora el Centre Cívic): “El patrón es inferior en mente”.

  Si el meu germà té ganes d’explicar-ho, us dirà què va veure escrit a Puigcerdà. EspectaculÀ.

  L’altre dia, em vaig fer el visat i em van deixar entrar al barri de Can Parellada (Terrassa). Em va sobtar veure un anunci a la paret (en castellà, evidentment) on algú hi havia escrit “en català!”. L’última A ja no s’entenia gaire. Feia tot l’efecte que l’autor de la pintada havia hagut de fotre el camp corrent per escapar-se de les urpes de la barbàrie.

  Una última cosa: jo entenc perfectament les raons dels autors del “no a tot”. I és que, qui collons vol viure a Olesa?

 2. Se’m fa molt difícil dir quina és la millor. Explicaré la meva preferida, suposo que per una qüestió de nostàlgia i de que a base de veure-la em va quedar.

  Durant l’època de la guerra de l’Iraq i tot això van omplir les parets de la facultat de física de pintades contra la guerra, contra la privatització de la universitat, contra la LOU, contra…. coses dels sindicats progres rotllo AEP! (que vaig aprendre a odiar)

  Fins que algun dia algu va pintar a sobre “NOMÉS BARÇA!” i una estelada al costat. Un gran resum de tota la situació i una aportació de seny respecte tanta tonteria, clar que si!

 3. No, no, no!!

  A veure: si parlem de la Catalunya Central estic d’acord amb el Xavi. No obstant això, si parlem del Berguedà, una (per no dir la que més) mítica és aquella que hi ha a Cal Rosli, a la paret de Bergolvan: LA TEVA PRESÈNCIA DEIXA SER PRIMAVERA TOT L’ANY. T’ESTIMO DUSHKA! Impressionant! Em sembla que quan en l’època en què pujaven l’aiguardent des d’Olesa amb mules fins a Berga ja hi era!

  Una altra que encara no té el rang de mítica però que li falta poc és la quina hi ha a l’aparcament de darrere de Sant Francesc: TURA, PIRA’T. ET QUEDEN TRES DIES. Molt clàssica. Mira-ca-va!

  Estic convençut que el bo del Titot encara ens en diria algunes més, atès que tothom sap a què es dedicava quan era jove i anava de “picos pardos” per l’antic feu carlí de la capital bergistana… l’Oleguer del Barça també és autor d’un seguit de pintades de caire subversiu i àcrata per Sabadell.

 4. SOLS LA TEVA PRESÈNCIA DEIXA SER PRIMAVERA TOT L’ANY. T’ESTIMO DUSHKA!
  Mil vegades perdó per haver oblidat aquesta gran decalaració. Mai no m’ho perdonaré. Poesia a les parets!

 5. Bon tema, bona tarda.
  De Berga, i fins i tot del Berguedà diria, la frase mes comentada per tots, pares, mares, amics i familiars no ha estat mai en cap paret, i va durar de Nadal a dia dels inocents. Es la pancarta que van penjar, crec que en Titot i companyia durant una Patum a l’entrada sud de Berga i on s’informava als forasters que A Berga follar no és pecat, és un miracle.

  Ja de més recents, al començar la guerra d’Iraq, en uns barracons de l’Espanya profunda habitats bàsicament per musulmans es llegia (es llegeix perque encara guardo el retall de la foto) tot un seguit de pintades escrites totes en musulmà menys una que sobresalta de les altres i diu: Bin Laden es un blandengue arriba todos los musulmanes del mundo. Quina por!!

  Encara recent i dintre Berga m’encanta la que hi ha per St Francesc: Si ets Nazi i beus, condueix!

  No vull marxar sense comentar la pintada o millor dit l’apunt que hi havia (no se si encara hi és) just a sobre d’on posen l’esquela a la cruilla de la benzinera del Caprabo i que deia: Recucita amb les boles del Drac.

 6. Bravo nois, quina collita que estem fent aquesta tarda.

  L’última que has dita G, m’ha tocat la fibra. El primer dia que la vaig veure vaig explotar de riure. I clar, els que passaven pel costat es pensaven que me’n cardava del mort.

  Diria, però, que la inscripció diu “Ressusciteu-me amb les boles de drac”. Espero que si un dia em moro (i vosaltres encara hi sigueu, malparits!), us molesteu a buscar les 7 boles. Collons, que no costa tant. Només n’hi ha 7! I podreu veure el drac! És el tiet del Dragui, segons sembla.

 7. Hi poso cullerada per afegir-hi els pronòstics de resultats com “Espanya 0 – Goma 2”. Recordant la zona que diu el Marc, al costat de la facultat de física hi ha la d’enginyeria industrial que rebia els novatos amb el lema “Ánimo chaval, eres industrial”. I a la vila de Gironella, barri de Cal Ramons encara s’hi pot llegit una de força eloqüent, “Espanyols: sou uns fills de puta”. Molt descriptiva. Al poble fantasme de les Oluges, encara deu existir-hi la de “Cada català 4 fills i si és revolucionari 8!”

  I no es tracta de pintades, però l’altre dia el company Gé em va fer reviure la poesia d’un altre artista clau de la nostra era. És tracta de l’anònim que anava enganxant papers adhesius als fanals amb escrits amb màquina d’escriure de la posguerra i uns atacs constants a la gramàtica i l’ortografia de la llengua del Cervantes. Advertia a la població de tota mena de perills. Al final els acabava amb una advertència de l’estil “NO ARRANCARLO DE DONDE ESTE” o “LEERLO PERO NO ARRANCARLO”.

 8. Quan jo era jove i tendre però ja amant dels plaers del bar, treballava de monitor escolar. Un dia, amb l’autobús de l’escola ple de nens travessant el centre de Rubí hi havia escrit amb lletres gegants a una paret:

  Nens desperteu: els reis són els pares. Comando KGB.

 9. Durant els meus anys de bon estudiant per terres Lleidatanes em cridava l’atenció un que hi havia més amunt d’Agrònoms que posava “ELS CATALANS NO TENIM RE”, el tip de riure me’l vaig fer quan va néixer l’infanta Elionor i aquest escrit va ser lleugerament modificat per “ELS CATALANS JA TENIM REINA”.
  Un altre que trobo curiós és a Gironella, al camp de futbol que hi posa “GIRONELLA ANTIFEIXISTA” i enganxat a sota en color negre “Y MOROS”.
  I seguint amb les esqueles, on pengen l’esquela sota casa meu hi posa gravat amb un compàs “LO QUE EL VIENTO SE LLEVÓ”.
  Sort que sempre n’hi ha algun que rumia…

 10. Estic d’acord amb el Marcel! SOLS LA TEVA PRESÈNCIA DEIXA SER PRIMAVERA TOT L’ANY!! Poeta!!

  Jo n’afegiré alguna que em va fer molt riure. En una persiana de davant del Sant Guim hi havien escrit textualment: “GORA ESCALERIA” i el mateix rotulador i tipografia de lletra (o molt semblant) hi havia afegit a sota: “NO VAL PERQUÈ SÓC ANALFABET!”. Em vaig petar el cul!!

  També, el Palestí n’havia fet de bones prop del carrer Falzilles: “A MAYOR OREJA, MENOR CEREBRO”.

  O també, quan van començar a posar conos a la C16: “QUÈ VOLEU MÉS MORTS A LA CARRETERA?

  També, per Gironella havia llegit: “CAGO EN DIOS, MATO A UN CURA O MATO DOS?”

  Ara, si voleu un recital de “mai acabar” busqueu darrera les portes dels lavabos de bar (com més cutres millor). Per mi guanyen els lavabos del bar Las Pistas de Manresa (examen de conduir). Impagable!

  Uf, això dóna per molt!! Visca!!

  ESPANYOLS GO HOME

 11. Ui, ui, ui!!
  Aquest tema és una mina!! Surto del bloc i m’assalten noves pintades!!

  Fa uns mesos per Berga: “CAMPS ETS PELL!”

  A principis dels 90 va morir el Carles de Ca la Paulina (ànima i fundador d’Usaraks Parade). Pocs dies després de morir va aparèixer a la paret de la muralla del Castell de Berga una pintada que deia: “EL GRAN USARAK REINA”. Es podia llegir des de Berga! Un petó pel gran USARAK!!
  (Jo era molt petit i m’ho han explicat. Si algú recorda aquest fet amb més concreció que l’expliqui millor, siusplau)

  Als lavabos de baix de La General hi havia grans frases del món urbano-pictòric: “La General no ruge, late.” (imitant La Bombonera), “Dios, pátria y rey”, “Nepessito un lugodepa!”…

  Al carrer Tallers de Barcelona, just davant de La Vanguardia hi havia el clàssic: “SE’NS PIXEN A SOBRE I LA PREMSA DIU QUE PLOU”.

  I a les proximitats de la Salle de Berga un altre clàsssic amb lletra coneguda: “INFANTA CRISTINA A LA GUILLOTINA”

  … Aviat més!

 12. Aquesta sí que és una bona manera de començar el Cap de Setmana!
  Encens la màquina i hi trobes una bona recopilació de literatura de paret (hi ha un llibre que es diu així, no?)
  Jo puc fer un parell d’aportacions, que em sembla que no han sortit:

  – Gironella, mur exterior del camp de futbol. Visible des de principis dels 90 fins a l’actualitat, cada vegada amb més dificultats:

  “LLUÍS GAVALDÀ I TITOT: POLÍTICS DOLENTS AFICIONATS A LA MÚSICA”

  Evidentment, no puc estar d’acord amb aquest text, però cal valorar-ne la qualitat.

  – Puigcerdà, prop de l’estany del poble, en un paisatge creat quan la burgesia barcelonina devia ser-ho amb classe: voluminosos casalots centreuropeus amb avets i cedres de grans dimensions. Bé, en una paret de per allà hi diu:

  “DEFENDEIX LA TEVA TERRA, ESPAÑA”, i tot plegat rubricat amb una creu cèltica d’aquelles que s’associa al feixisme.

  En tinc un document gràfic, que no sé penjar aquí.

 13. Una altra de molt bona i històrica (de per allà el “sicle quart”) a una paret d’Avià:

  “PENETREIXON. LA CIGALA VOLADORA” (i un dibuixet d’una cigala voladora feta per un nen de P3 amb retolador negre)

  Bonííííííssima!!

 14. La pintada d’ Avià, és de principis dels anys 80, i en sé l’ autoria. Diria que va ser per sants innocents.
  Una pintada que vaig veure fa temps, no recordo on era: MATAN ZORROS PARA VESTIR ZORRAS.
  A la general, no recordo a quina zona hi ha: PASQUAL MARAGALL=SATANAS CORPETIT.

 15. La dels “ZORROS” era a la pujada del polígon Bufalvent a Manresa en un mur just davant de l’antic Bages Bowling.

  I la segona que dius tu Kiku deia exactament: “PASQUAL MARAGALL + SATANÀS COR PETIT= DIMONI DELS PASTORETS”

  En una persiana del Parc del Lledó diu: “RECIENG PINTÀ” Molt, molt bé!!

 16. A Internet s’hi troba de tot. Gran recull de pintades a http://www.fotolog.com/lesparetsparlen/

  Les publicades del 6 al 8 de febrer us són familiars?

 17. Pintada davant d´un mur que i havia davant els bombers de berga:
  Falso gitanillo. Chupamela!!!

  Pintada davant de les pistes de Manresa:
  Matan zorros para vestir zorras!!

  Pintada direcció Lleida famosa:
  Catalans 4 fills i revolucionaris 8.

 18. De l’ enllaç del Torragran em quedo amb MANU CHAO ES ANTONIO ANGLES i amb SANTA CLOS A TURA’T.

 19. Veig que, fent turisme per l’internet, algú (diverses vegades) o uns quants han anat a parar a una de les entrades més sucoses de la història del bloc. Sigueu benvinguts.

  Si no sabeu què fotre, podeu fer una relectura als comentaris d’aquesta entrada. Diria que passareu uns bons minuts.

 20. Per cert, ara que en Franki ja ha sortit de la presó, estaria bé que tornéssin a refer la pintada del NO A TOT!! que dóna títol a aquesta entrada!! Espero que el Comando Bere Bar torni al seu lloc aquesta perla de la poesia de carrer!!

 21. Em sembla ningú ha pensat en la pintada que hi havia al transformador de la llum del capdamunt de tot del poligon de la Valldan, “picadero municipal” . Realment penso de les mes delicades del berguedà.

 22. Avui he llegit que, fa uns vint anys (no sé si encara hi és), a Blanes hi havia la següent pintada: “JOVE, FES LA MILI A TERRA LLIURE!”.

 23. L’Adam Majó, des del seu bloc, ens recorda una altra pintada cèlebre. És dels anys vuitanta: “No trempo amb tanta freqüència des que voto Convergència”.

  Si voleu visitar l’interessant bloc del cuperu manresà, http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/139861

 24. Avui a la tarda, baixant per la carretera de la Trona (famosa pels trams cronometrats dels rallies) a 10 km/h perquè els tripulants no se’m marejéssin, he vist pintat en un dels murus que et protegeixen de no fotre’t pel dret “ARRÁS!”. No sé si els pilots i copilots tenien temps de veure-la quan estaven en cursa. La trobo força enginyosa.
  Sé que aneu molt bé en geografia però, com a aclariment, us diré que la carretera de la Trona és entre les boniques poblacions de Sant Boi de Lluçanès i Sant Hipòlit de Voltregà. Hi van posar un sant a cada banda per donar una mica de protecció divina al conductor que s’atrevís amb la refotuda carretera.

 25. Passejant per Berga, pots veure de tot: noies guapes, tius lletjos, pintades radicals, molts bars, botigues noves que avui obren i demà ja ho liquiden tot, i també cotxes amb adhesius curiosos. Avui, per exemple, he vist un cotxe que, en format enganxina, recordava aquell clam popular: “Teruel existe!”. Posats a “tunejar” el carro amb paraules referides a aquesta ciutat aragonesa mai visitada per ningú, prefereixo allò de “Los amantes de Teruel, tonta ella y tonto él”. Fa més riure i t’allibera de semblar un individu antiquat d’IU que encara reivindica, puny enlaire, i com si fóssim als anys 70, “la fraternidad y solidaridad entre todos los pueblos de España”.

 26. Al carrer de mossèn Espelt -un dels molts carrers de Berga dedicats a capellans que no coneix ningú-, a prop d’aquell bloc d’habitatges que sembla un tanatori, ja fa temps que hi ha una pintada que ningú es molesta a tapar: “Integració o extermini!”. Integració, o extermini, de qui o de què? Dels coloms? Dels sociates? Dels xinus? Dels moros? Dels berguedans amb arrels al Bages? Dels subamericans? Dels nouvinguts de l’Europa de l’Est? O dels espanyols que van arribar a Catalunya durant el Franquisme?

 27. “Integració o extermini”

  E-vi-dent-ment estem parlant d’una pintada d’Unió de Pagesos.
  Qui tingui porcs ja sap de què parlo.

 28. A la part baixa del Lluís Millet hi ha una altra pintada interessant. El perpetrador la devia escriure fa algun any, a l’època del primer Tripartit. El poema diu alguna cosa similar a “Maragall, vés-te’n a Múrcia. Emporta’t el Carod i no torneu més”.

 29. L’altre dia, a Sant Pere Pescador, alguns grangers vam riure una mica en veure què deia l’enganxina del cotxe que teníem davant: “Gas al matalàs”.

 30. “Sóc gai i tu també”. En el moment de desembeinar-la, no sé qui va llegir aquesta bonica inscripció a la paret dels pixadors.

 31. L’amic profe del DjK és molt original: quan s’acosten eleccions, organitza una petita festa de la democràcia a l’aula. Si considerem que la classe de 4tB és una mostra representativa del comportament electoral de Berga, ja tenim guanyador: majoria absoluta de CiU. Com a segona força tindríem la CUP. En tercer lloc, la candidatura Vot Nul, amb el senyor Chuck Norris com a cap de llista i la senyoreta No a Tot de número 2.

  Canviant bastant de tema, m’agradaria destacar una pancarta que forma part d’aquell tingladu que han muntat a plaça Catalunya: “Tocamos la olla porque estamos hasta la polla”.

 32. La classe de 4t B no s’equivoca de gaire…

 33. El dia que tot Catalunya era a la manifestació contra la guerra d’Iraq, nosaltres estàvem jugant a futbol a Avià. És un bon indicador de l’estima que sentíem pel moviment del No a la Guerra. He pensat en aquells dies de cassoles i tanta tonteria a la universitat -vam passar setmanes sense fer classe- llegint un article del gran Sergi Pàmies. Diu que l’altre dia, passejant per la plaça de la Revolució de Setembre del 1868 de Gràcia -per on vaig pasturar tants i tants cops quan era universitari-, va veure una samarreta amb una inscripció brillant: GUERRES NO, QUE LES PERDEM.

 34. No és una pintada feta del no-res, però em va fer gràcia.
  Segur que els automobilistes us heu fixat moltes vegades en la paret de l’entranyable casa de putes de Castellgalí, on sempre hi ha dit “Bar la Ruta”. Fa dies, setmanes o mesos algú va tatxar “Bar” i va escriure “PSC” al damunt.

 35. L’altre dia, contra la Reial Societat, al Camp Nou hi havia una pancarta que no s’entenia gens: ‘No pinta bé: traductor, PP, Ailanto, gendre… al Parrot!!!’. Ara que han aclarit què volien dir… tampoc s’entén gaire:
  http://www.vilaweb.cat/noticia/3980997/20120207/expliquen-lenigmatica-pancarta-rosell-camp.html

  • Són molt intel·ligents. Fan com aquells anuncis que no s’entenen perquè no volen dir res però la gràcia és que la gent en parli.
   Fa molts i molts anys, uns joves del Casal Panxo primigeni van omplir Berga d’uns cartells que deien “SI no vens, no et queixis”, en refererència a un concert que s’organitzaria properament, Sembla que es pretenia crear expectativa, però la falta d’ortografia (havia de dir “véns” en lloc de “vens”) ho va complicar tot encara més.

 36. ‘No hay agua para tantas pastillas’. Algú va fer aquesta pintada a tocar d’una farmàcia de Barcelona.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s