Compte enrere per Patum

Avui és el Diumenge de l’Ascenció. Alguns ja vam començar aquest particular compte enrere el dimecres a les 12 de la nit celebrant el Cap d’Any Patumaire però avui l’Ajuntament ho proclama oficialment. Es coneix qui són els administradors, a qui donaran el títol de patumaire, s’exposa públicament el cartell que anuncia la festa i els regidors voten favorablement perquè hi hagi Patum un any més. Poc abans de les 12, sona el Ball de l’Àliga (l’himne no oficial de la ciutat) i, al punt del migdia, el Tabal surt des de l’Ajuntament per fer una passada pels carrers de Berga anunciant que hi haurà Patum.

I pels berguedans que no són a casa, sempre queda la solució de posar l’orella a terra per sentir el so del Tabal, segons explica la llegenda.

Així doncs, comença el compte enrere. Visca Berga i visca la Patum!

Xavi Esclafidor

Anuncis

15 comentaris to “Compte enrere per Patum”

 1. Visca!! i tornarà a haver Patum un any més!!

  El tabal, com sempre ha sortit puntual, de fet em sembla que és de les poques coses o l’únic acte a Berga que es fa en punt.

  Els Administradors molt macuuus, hi ha algú de la lliga porrera que ja ha guanyat un títol, es diu que aquest any la Patum es farà per internet, i el cartell de la PaFum… bé suposo que ja es comentarà com sempre.

  l’enviat especial: Aleix l’embotit rebentat.

 2. Avui em sembla que he vist a passar el tabal el dia de la seva sortida per primera vegada a la vida. Això sí, des del terrat de casa i gràcies a la perspectiva que em dóna el buit d’una de les dues-centes mil cases que han parit a terra els últims anys.

 3. Uiii Aleix! No et donaran mai el carnet de berguedà ni el títol de patumaire. Aniràs a l’infern i cremaràs per tota l’eternitat.

 4. Patum? Ah, sí, home! Aquella festa de la pseudodemocràcia berguedana en què fins fa poc encara no hi deixaven participar-hi dones, en què el tabaler i altres comparses del futur serna els fills dels que ja hi ha ara, sense fer un concurs públic, en què el Patronat de la Patum té més poder que el propi alcalde, en què tothom canta “oh, no, pixapins!” quan la majoria de comerços de la vila fan l’agost gràcies a ells, en què…

  Ai, sí… la Patum!

 5. Què collons representa la T del cartell? és una T reflexada? és algun tipus de creu? ës un pinxo del passeig de la indústria?
  Si algú que no fós jo mateix, em resolgués aqusest dubte, li agraïria molt.
  Gràcies.

 6. No sóc l’Umberto Valeri, italià afincat a Barcelona, treballador de Magma (foto disseny pels amics), però com a participant al concurs de Cartells he de dir que és un “justo vencedor”.

  Potser per decisions estranyes del jurat, o simplement per una crisi creativa global, però he d’admetre una baixada de nivell importantíssima en el concurs de cartells. Dels 60 que hi ha exposats en podriem salvar 10. (Els meus també tenen un nivell un pèl baix)

  S’ha de dir que el cartell, estèticament és molt bó, ben equilibrat, ben pensat… l’unic és aquesta fusió entre la creu i la T dóna com a resultat un doble creu de significat dubtós. Queda clar el joc amb la creu cristiana constant en tot el cartell. La foto de fons què és? El tabal? Les masses? el pit del gegant nou?

  Un bon cartell però que necessitarem que l’Umberto ens aclareixi què vol dir.

  Conscient que fins i tot els meus cartells passen una època xunga reclamo que no es pengin tots els cartells de Patum a l’exposició. Hi han algunes obres que desmereixen el global del concurs.

  Sergi
  Un esclafidor rebentat participant del concurs de cartells de Patum.

 7. Companys,

  He de reconèixer que aquest cartell a primer cop d’ull sembla una cosa moderna i digne d’una festa patrimoni de la humanitat.

  Sobre la polèmica de la doble t o creu, hi aporto el meu granet de sorra:

  A falta d’explicacions per part de l’artista, em sembla una vacil·lada l’ús de creus sense saber el seu significat. El dibuix que conté el cartell no correspòn directament a cap creu (pel que he pogut saber) tot i això, aquest dibuix es pot formar a partir d’altres creus. Com a mooolt, li podria acceptar que són 2 creus normals (llatines) una del dret i l’altre del revés, una significaria el cel i l’altre l’infern. Ara bé, si ha arribat fins aquí l’artista és per treure-s’hi el barret.
  L’altre opció que se m’acut és que l’artista és tartamut i s’encalla amb les t’s. En aquest cas els hi ha volgut retre homenatge posant dues t’s: Pattum.

  2) L’homenatge a correus. El logo/dibuix de fons que deu volguer representar una careta d’un plè o d’una massa. Em recorda molt al de correus. Però potser és un missatge codificat i utilitza correus com un simbol de comunicació amb la resta del món (una festa patrimoni de la humanitat).

  3) La foto de fons. Estic d’acord amb el Teti, no s’acaba de veure què és. Però potser el què és no és lo important, crec que ell volia que el fons transmitís 3 coses: persona, moviment, escut de Berga.

  I fins aquí els meus comentaris,

  Si algú veu a l’Umberto que el feliciti pels llibres. El del Nom de la Rosa em va agradar molt.

 8. LA FOTO DEL FONS ES UNA GUITA EN MOVIMENT.
  LA CREU REPRESENTA, EM SEMBLA, L’ORIGEN DE LA PATUM, COM A FESTA RELIGIOSA.
  A MI NI M’AGRADA NI EM DESAGRADA, PERÒ COM ES DIU EN UN COMENTARI, EL NIVELL EL TROBO FORÇA BAIX.

 9. El Madrid guanya la Lliga al Sadar, el Barça el tenim en plena crisi, Catalunya és sociata i vosaltres parlant de cartells i creus. Home! Només “lis” demano una mica més de tacte i sensibilitat.

 10. Veig que també esteu tant o més preocupats que jo per veure quin missatge xifrat ens han encolomat al cartell de la Patum 2008.

  Què vol dir aquesta mena de símbol no ho acabo de tenir clar. Segons una cooperadora necessària del meu blog és una creu de Lorena…I què és una creu de Lorena? em pregunto jo. Truquem al Robert Langdon?

  L’escut de darrere és una esquena d’un ple? El ventre de la Guita? El pit del gegant? O els ous del Jurat?

  El que si que tinc clar és que aquest cartell incompleix les bases, en concret el punt 3r que diu: “Hi haurà de figurar la inscripció: Ciutat de Berga – La Patum -Corpus de 2008”. A algun lloc hi diu Patum? On és la T? Perquè la T en sentit estricte no hi és, oi? Et voilà!

  La veritat és que no ho sé. No ho acabo de veure. A mi digeu-me clàssica però de tota l’exposició de cartells el que m’agrada més és el del cap de la Guita (no perquè sigui de l’amic Teti) sinó perquè és diferent, sense passar-se de puta, poc carregòs i fàcil (no de fer sinó d’entendre què ens vol dir).

 11. Jo crec que el cartell és un bon començament per un nou bestseller del Dan Brown: “El Codi Patum” En Langdon investigant pels passadissos secrets de sota la Plaça de Sant Pere, trobant pistes de la creu de Lorena en les formes de les punxes de la porra del Gegant Vell, una persecució enmig d’un salt de Nanus Vells, un confident infiltrat en els vestidors de plens… Misteris, traïcions, enigmes, passions.
  Properament a les llibreries.
  http://es.wikipedia.org/wiki/Cruz_de_Lorena

 12. El cartell m’ agrada. Dit això; Qui collons és l’ espaghetti aquest? que hi fot a Berga? És HIPPY? ha vingut a fotren’s les dones? què hi fotien gabatxos al Bar el divendres, i el dissabte (un de diferents) ? Venien a buscar la creu o la Laura? hi ha alguna cosa que se m’ escapa …

 13. En alguns enllaços de Wikipedia apareix la Creu de Lorena com una forma simetrica.

  Però i si el famós símbol fos el símbol matemàtic que significa “diferent” (un pèl modificat). Això lligaria més ja que estaríem d’acord que la Patum és diferent i si a sobre deixes el “clero” tranquil pensant que els hi has fet un favor… doble puntuació

  Si busqueu “Umberto Valeri” al Google podreu veure algunes creacions seves.

  Sergi

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s