Les històries del senyor X

El dia del Barça-Manchester (també conegut com a dia de Sant Jordi), quan encara ens pensàvem que el somni era possible (el superdimecres de Patum), em vaig comprar un llibre que es titula Històries del senyor X.

No vaig sortir de casa amb la idea de comprar aquest llibre. Sent sincer, he de dir que aquella tarda vaig anar a donar el volt per veure noies maques i tius lletjos passejant pel carrer. Fet l’inventari, vaig entrar en una llibreria i, buscant el llibre perfecte, vaig topar amb un nom conegut que feia uns quants anys que no veia escrit: Pere Saborit.

Aquest senyor és un filòsof català (o professor de filosofia, com ell vulgui) que vaig descobrir anys enrere, quan vaig llegir un llibre seu, titulat El plat preferit dels cucs, que em va agradar molt.

Tornar a trobar el Pere, tant temps després, en forma de nou llibre, em va fer il·lusió. Sense pensar-m’ho gaire, em vaig comprar el llibre: és una recopilació d’alguns dels llibres i textos que ha anat publicant aquest autor (de Manlleu) durant els últims vint anys.

Després de fer-hi una repassada, em sembla que la millor part del llibre és l’obra que ja havia llegit. En El plat preferit dels cucs, hi podem trobar un conjunt d’aforismes i textos breus que juguen amb l’enginy, l’ironia, el sarcasme i la filosofia per tocar diferents aspectes de la vida humana; des dels que ens espanten més fins els més quotidians, i tot plegat presentat d’una forma molt amena i atractiva.

Ara, si voleu, podeu llegir un recull de les parts més brillants (per mi) d’aquest llibre:

– “A X. li agradava molt saber, però li feia molta mandra aprendre”.

– “El fet que tothom posseeixi un rostre diferent és una prova irrefutable que Déu -en cas d’existir- encara no ha superat l’estadi de producció artesanal”.

– “Davant la impossibilitat material de mirar fixament els ulls de dues persones al mateix temps, X. va decidir emborratxar-se més sovint”.

– “En el fons, tota la màgia d’aquest món es redueix a la possibilitat de moure un dit a voluntat”.

– “Els ideals d’X. van rebre un cop mortal el dia que aquest es va adonar que és molt més fàcil tornar-se insensible que transformar el món”.

– “Conscient de la gran transcendència del significat de mots tals com vida, mort, sentit, natura o home, X. només gosava proferir-ne un cada dos anys i mig”.

– “X. no coneixia ningú que fos tan imbècil que no conegués, almenys, una manera de passar-s’ho bé”.

– “L’infern, en cas d’existir, X. se l’imaginava com una immensa sala plena d’especialistes parlant en veu alta, i sense parar, de la seva matèria respectiva”.

– “La vida, a diferència dels altres acudits, com més s’entén, menys gràcia fa”.

– “X. era molt traçut amb les idees i molt abstracte amb les eines”.

– “A X. li agradava posar a prova la seva capacitat intel·lectual. Es plantejava dificultats que fos incapaç de resoldre, i això l’alegrava perquè volia dir que ell era més llest que la seva intel·ligència”.

– “Aquest món no és més que una edició il·lustrada del Caos”.

– “Pel que fa al misteri del més enllà, X. s’hauria conformat, després de morir, amb la repetició de les jugades més interessants”.

– “A vegades, X. tenia la sensació de no ser res més que una suma de moments desaprofitats”.

– “Una de les pitjors coses que li va passar a X. fou que va assolir tots els objectius sense haver tingut temps de plantejar-se’n d’altres”.

– “X. va estar de mala sort: just quan es disposava a iniciar una gran dissertació, a la plaça del seu poble, sota el lema la cultura ens fa lliures, va passar un pastor -a qui es veia despreocupat i feliç- pel seu davant”.

Sergi (i Pere Saborit)

Anuncis

2 comentaris to “Les històries del senyor X”

  1. A x l´hi agradaven les pelis XX ?

  2. Ben interessant. El comprarem!

    ;-)

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s