Lo Temps per Patum

Un meu col·lega de Balaguer m’ha fet arribar la previsió meteorològica per aquests propers dies de tan nostrada festa. Us el faig arribar:
” Sembla que nostru senyor no troba el mando a distància, de manera que els ruixats amenaçaran bona part dels dies de Patum.
Els soferts berguedans ja vau poder viure una experiència del tipus Rebrot’01 ahir al Vall. Tenint en compte que els llamps queien a desenes de metres de la gent, doneu-ho per bo. No vau sortir a la tele com a protagonistes d’una defunció massiva.
Així per sobre, aquesta seria la situació vista des d’avui dilluns. Tingueu present que la fiabilitat dels pronòstics és bastant miserable a 5 o 6 dies vista.
– Dimarts: a qui li importa el temps de dimarts?
– Dimecres: sol i caloreta al migdia, nuvolots a la tarda. Tenim alguns números de que faci un ruixat tipus dimecres de l’any passat. El passacarrers sembla salvat.
– Dijous: quan us lleveu ja s’haurà ennuvolat. Perill d’algun ruixat ja durant la Patum de lluïment i tarda passada per aigua. Fins i tot pot ploure al principi de la nit… Fins quan? Tu vols saber massa coses!
– Divendres: poden tornar a aparèixer ruixats a partir de migdia, però sembla que salvaríem la nit. Ui, sí! Que bé! Gràcies!
– Dissabte: la cosa es posa lletja entre el vespre de dissabte i la matinada de diumenge. Sembla que tornaran les pluges, amb situació gairebé crítica pensant en el passacarrers i el concert.
– Diumenge: és igual, ja ho tindrem tot perdut o guanyat, però no sembla que s’arregli gaire el temps.”
Total, que si es compleixen els pronòstics del Vicenç per la banda dolenta, tindríem un tipus de Patum que jo no recordo haver viscut

Aleix

Anuncis

15 comentaris to “Lo Temps per Patum”

 1. Veure una entrada del meu germanet al bloc em convida a fer 3 comentaris. Cap d’ells relacionat amb lo temps ni la Patum.

  1. Recordant la figura del Pich i Pon (si busqueu, el trobareu en aquest bloc), em veig obligat a dir: l’Aleix ja escriu entrades. Aviat sabrà llegir-ne.

  2. Fa uns dies, l’Aleix va presenciar com em despertava (curiós espectacle) i va sentir, adreçades a ell, les primeres paraules que vaig deixar anar aquell matí, a punta de dia (devien ser les 11): “lo què has de parir és escriure entrades al bloc”. En sentir-me, em va donar l’esquena amb un menyspreu infinit. I “oita’l” avui, no se n’ha pogut estar. Ha volgut tastar el prestigi que comporta escriure en aquest portal que convida al diàleg i a l’intercanvi d’experiències.

  3. Xavi, si no vigiles, aquest bloc semblarà cal calbu. Si ens posem a escriure el meu germà i jo, hi haurà entrades per totes bandes. Només faltarà que aparegui el Rili, el Parce escrigui més sovint i que el Kiku es decideixi, per fi, a estrenar la kikupèdia. I si un dia ens falten idees, podem demanar ajuda al rei dels calbus: el Kaku! Un dubte: el Kaku sap que existeix aquest bloc?

  Per acabar, una cançó: el Kiku és calbu, lo,lo,lo,lo, lo / el Kiku és calbu…

 2. Ja pot ploure tant com vulgui però a la barra de La Granja sempre hi haurà unes grans clarianes.

 3. -Per al·lusions: Sergi, sóc mig calbu. A més a més, la cançoneta me la vaig inventar jo i diu: El kaku és calbu, lo, lo, lo, lo, lo… (Vigila que no canvï la lletra).
  -Aleix; A quina calva l’ has endevinat el futur?

 4. Breaking news.

  Les coses no canvien gaire i, si ho fan, no és cap bé.
  De moment, avui s’han complert els pronòstics (veure text d’entrada).

  Actualització de les 20:05 hores de dimarts 20 de maig (16 anys de Wembley!)

  Dimecres: no canvio res. No és impossible la gotellada de tarda, però segur que no plou durant el passacarrers. Visca!
  Dijous: Gotetes perdudes de matinada, nubes y claros a migdia amb ruixats breus i més pluja a la tarda. És molt probable que hagi parat a l’hora de la Patum. En tot cas, com més tard més serè. El temps.
  Divendres/dissabte/diumenge: Ara ve quan el maten. Entre divendres al migdia i diumenge al vespre pot ploure en qualsevol moment. Evidentment, la major part de l’estona no plourà, però l’amenaça serà constant, sobretot les tardes i vespres. Que el senyor s’apiadi de nosaltres.
  Em reitero: no havia vist mai uns mapes de Patum tan arriscats. Algun firaire s’agafarà els dits…

 5. Aleix, una setmana enrere te la vas jugar fent dient quin temps faria per Patum. Rellegint-ho ara, veig que l’has encertat. A veure si encara hi entendràs!

 6. Això, això! Al Cèsar el que és del Cèsar.
  I mira que m’he passat bona part d’aquests dies de baixa per embriaguesa …

  Al final, triple carambola:
  – Les he clavat blegades.
  – Tenim aigua per donar i per vendre. En voleu, murcianus?
  – La Patum adulta s’ha vist molt poc afectada.
  Gràcies, senyor.

 7. Molt bona niiiit!

  Falten pocs minuts per engegar la Patum i ara em ve al cap que volia recuperar “Lo temps per Patum” i actualitzar-lo. No hi havia pensat abans perquè lo temps pels dies que vénen es presenta tan monòton que no hi ha massa ganes d’anticipar-lo.

  Per resumir-lo, podríem dir que aquest any la Patum es farà a Àfrica. O en un lloc molt semblant.

  – Dimecres. Molt arriscat, falta una hora. Temperatura calorosa al principi però més agradable ben aviat, baixant des d’uns 24ºC a l’hora d’engegar cap a uns 17ºC al final. Per si algú és tan mamat com per allargar massa dimecres al Vall, es trobarà una temperatura lleugerament inferior als 15ºC de matinada. Fresca, doncs.

  – Dijous. Sol i calor, amb 25ºC a lluïment i alguna calba socarrada. A la tarda sortirà algun núvol de ràbia i segur que hi ha gotellades en algun lloc dels Països Berguedans, que no crec que ens toquin. Sigui com sigui, la Patum no estarà afectada. Al vespre, de 23 a 18ºC durant els salts i una mica menys (no gaire) al Vall. Bé.

  – Divendres. Ja vénen. Més de 30ºC al migdia, calor intensa a la tarda per la canalla i Berga tropical a la nit, amb poc menys de 20ºC de mínima al Vall i més de 25ºC dins de la General.

  – Dissabte. Foc a la barraca. Arribarà la pols sahariana i la temperatura màxima serà de 33 a 35ºC. A la nit no refrescarà una puta merda i ni tan sols les ties es podran queixar de que fa fred a barraques.

  – Diumenge. Patum de lluïment tirant a penosa, si algú té collons d’anar-hi. Calor calor, però com que el cel estarà carregat de pols, potser el sol no sigui gaire intens. Arribaran núvols blanquinosos i podrien arribar a caure 4 gotes de fang, que no amenacen cap Patum. A la nit podria refrescar una mica més que dissabte, collonut per cantar sardanes a ple pulmó.

 8. Les profecies de l’Aleix s’han complert: aquesta matinada passada, unes bafarades d’aire calent que ni les ties es podien queixar del fred i avui, matí desagradable: abraçat amb… un osset de peluix i amb la calor que feia, no he pogut dormir gaire bé.

  Per acabar, una dada per dir “renoi, quines coses que passen”: l’any passat, la Patum de lluïment del diumenge es va disputar a una temperatura d’uns 20ºC menys que la d’avui.

 9. Si algú té tan poca feina que pot repassar la previsió del temps pels 5 dies de Patum emesa dimecres a la tarda en aquesta pàgina, s’adonarà que no era una previsió o un pronòstic sinó una anticipació. Fins i tot les 4 gotes van acudir a la cita. Que n’aprenguin!

  Només em queda lamentar que la nit tropical de dissabte no es rendibilitzés amb un concert accceptable a les barraques i en canvi haguéssim d’aguantar els pesadíssims Manolito’s Band (o com s’escrigui). Estic cansadíssim de la sobrerepresentació escandalosa que té el món filosociatanarkoespanyolista en l’àmbit de barraques. És l’única esmena que faria a aquesta Patum, collonuda com cada any.

 10. Salutacions cordials i benvinguts a l’actualització anual de “lo temps per Patum”.
  Pels cinc dies en conjunt, podríem resumir-ho amb sol, caloreta/calor i sortidors de cervesa treballant a ple rendiment. Ara bé, hi ha alguns matisos:

  Dimecres: sol i núvols. No sé si ho sentireu a dir per la tele, però demà a la tarda-vespre, al voltant de l’hora d’inici del Passacarrers, hi haurà alguns ruixats a les nostres comarques. No seria gaire res ni duraria gaire estona, però podria passar a Berga. Que consti.
  Uns 23-25ºC a migdia, uns 20ºC a l’hora de començar el passacarrers i uns 13-15ºC de matinada. Fresqueta, doncs.

  Dijous: bàsicament sol i calor. La Patum de lluïment es disputarà al voltant dels 25ºC. És una temperatura que, a ple sol, comença a fer la ressaca molt difícil de suportar. De nit, a la Plaça no plourà i farà una temperatura baixant dels 22 als 17 o 18ºC, que lògicament serà més baixa a barraques.

  Divendres: Continuarà el temps tranquil, però farà més calor i es podran començar a fregar els 30ºC al migdia.

  Cap de setmana: la calor començarà a ser una mica molesta. Segurament hi haurà més de 30ºC de dia, poc menys de 20ºC de matinada i cel tèrbol però amb resol. Falten molts dies per aventurar-se, però no és impossible que diumenge es formi algun xàfec de ràbia a la tarda. Això espero.

  Benvolguts conciutadans, fins aquí lo temps.

 11. Sembla que no acabarem la Patum 2010 sense que aparegui la pluja.

  De moment, avui dissabte no perilla el Passacarrers. Fa calor i farà calor. Com a molt, al final podrien arribar 4 gotes gruixudes. Això rai.

  De matinada, a l’hora del concert, és una mica més probable que arribi algun ruixat ràpid. Si passa, seria fugaç i no hauria de fer-lo suspendre, sempre i quan estiguin a punt els plàstics o el que convingui. Estem parlant ruixats breus, que vindran del sud-oest i passaran ràpid. Si algun tarat d’aquests que teniu mòbils espavilats voleu mirar el radar, lo que vingui de Solsona – Cardona – Avià ens ho menjarem amb patates.

  Diumenge és bastant clar que plourà.Farà sol a estones, però ja al matí pot fer algun ruixat poc important, que no hauria de d’afectar excessivament la Patum de lluïment. És a la tarda-vespre-nit quan hi haurà ruixats que deixaran més aigua. No estarà plovent tota l’estona, ni molt menys, però segurament hi haurà estones de la Patum de la nit que es disputaran sota la pluja. Menys empentes.

 12. Bones tardes, amics meus tots.

  Benvinguts a la 4a edició de “lo temps per Patum”, un espai gairebé ja tan clàssic com el “Nadal a 3 bandes”.

  Lo temps de la Patum 2011 serà variat, amb canvis de temperatura i estones de pluja, sobretot dimecres.

  – Dimecres: al migdia encara farà força sol i sobretot calor, però a la tarda s’anirà tapant. Avís: és molt probable que caiguin alguns ruixats durant el passacarrers, especialment abans de la mitja nit. Calor al principi, clara refrescada si plou.

  – Dijous: quedarà mig ennuvolat al matí, segurament sense pluja, de manera que la temperatura durant la Patum de lluïment seria prou confortable. A la tarda pot fer algun ruixadet, però a la nit no sembla que hagi de ploure. La nit serà fresca, amb 15 ºC o menys al Vall.

  – Divendres: serà un dia més assolellat, amb calor suportable de dia i nit bastant fresca.

  – Dissabte i diumenge: falten força dies i la cosa pot variar, però sembla que s’imposarà el sol i la temperatura pujarà ràpidament. Calor de ple estiu, sobretot diumenge, amb més de 30ºC a migdia.

  • L’ avaluació:

   La part més vistosa de lo “Temps per Patum” 2011 eren els ruixats que havien de perjudicar el Passacarrers de dimecres i que finalment van esquivar la nostra Berga. La llampegada va amenaçar durant hores, però els ruixats forts es van quedar a l’Alt Berguedà més estricte. Fracàs, doncs.

   Pel que fa a la resta, igual que el guió.

 13. Un clàssic… Bravo pel meu meteoròleg de capçalera!

 14. Hola? Sí? Que hi ha algú?
  Darrerament fot por i tot, escriure en aquest bloc, de lo solitari que s’ha tornat…

  De totes maneres, “lo temps per Patum” ja arriba a la 5a edició i no deixarem de fer-lo fins que algú pugui demostrar que té zero lectors. Som-hi:

  El titular podria ser: “Veurem ploure, però no ens donarà gaire pel sac”

  – Dimecres: un dia d’estiu berguedà, amb temperatura de 28 o 30 ºC al migdia. A partir de llavors s’inflaran núvols i podria acabar fent algun ruixat entre mitja tarda i la posta del sol (impossible precisar hora i lloc). A la nit s’haurien d’haver allunyat els núvols, això sí. Temperatura entre 22 i 17 ºC durant el passacarrers.

  – Dijous: matí calorós i xafogós. Durant la Patum de lluïment aniran arribant els núvols, però no hauria de ploure. En canvi, entre el vespre i la nit poden passar alguns ruixats, que potser espantin una mica, però sembla que serien breus. Baixarà la temperatura quan plogui, però res greu.

  – Divendres: sol i núvols, segurament sense pluja. No farà gaire calor de dia i la nit de divendres a dissabte serà més fresca que les anteriors (res de l’altre món).

  – Dissabte: un altre dia variable, amb possibilitat de ruixats poc importants al migdia o tarda, però sembla que a la nit no plourà. La temperatura haurà baixat i el passacarrers de dissabte no serà gens calorós.

  – Diumenge: falten molts dies i no ho sabem, però sembla que tornarà l’ambient d’estiu, amb sol i calor al migdia, més núvols a la tarda i risc d’algun ruixat al vespre.

  Després de la primavera més plujosa a Berga des de l’any 1971, i tenint en compte que quan ha plogut és més fàcil que torni a ploure, sembla que encara ens en sortirem “baratus”.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s