Una festa molt maca

Dia Segon. Hem sobreviscut al dimecres. Trobo que va acabar un pèl d’hora. Se’m va fer curt. A quarts de 5 i ja plegueu guites, maces i gegants!? Pfff… Flaquets! Jo hi posaria unes sardanes al Vall i empalmar-ho amb anar a buscar els administradors a punta de dia.

Una festa molt maca això de la Patum.

Xavi Xica

Anuncis

7 comentaris to “Una festa molt maca”

 1. Sobre els dimecres i dissabtes (i altres dies) tinc algunes preguntes:
  – Per què el Montanyà pare sempre és el que porta el tabal després dels salts a la plaça per començar el passacarrers? Si algú altre ho demanés per portar-lo, li deixarien?
  – Per què les maces és l’única comparsa que es deixa saltar a altra gent que no és de la comparsa pròpiament dita?
  – Per què si una colla de 8 o 9 persones demana per fer un salt de guita, els diran que no, els guitaires?
  – Per què cada vegada que es canvia l’Ajuntament també no es canvien els caps de colla? Per què hi ha caps de colla que tinc la impressió que hi seran fins i tot un cop morts?
  – Per què cal llepar el cul als guitaires i geganters perquè et deixin fer un tros de passacarrers? No havíem quedat que era una festa del poble? Quin privilegi tenen ells que no pugui tenir qualsevol altra persona?
  – Per què la majoria de geganters s’amaguen rere la màxima que una dona no pot ballar els gegants perquè no tenen força? La Geganta Vella no pesa tant i hi ha dones més fortes que alguns dels que es fan dir geganters.
  – Per què els patumaires de pro diuen que “la Patum es fa sola”? Per què, aquesta gran mentida? No deu ser perquè ells ja deuen tenir salts “ad eternum” i no els volen prendre?
  – Per a què serveix el regidor de Patum i la seva regidoria? És més: per què serveix el Patronat de la Patum?
  – Per què la gent aixeca un braç i el fa anar de banda a banda en els tirabols?
  – Per què totohom vol ser a primer fila de “ruedo” quan, cinc files més enrere, ja no hi ha ningú? Per què tothom vol ser al davant? Per poder dir als fills “mira veus, el teu pare sempre estava a primer fila i per això és molt bon patumaire i un berguedà molt benparit?”?
  – Per què les maces és l’única comparseria que als salts de dijous i diumenge no van vestides com la resta de comparses? Per la mateixa raó, els nans podrien fer el salt anant amb texans i xiruques… Si a la nit figura que és la “Patum del poble”, que no s’ha d’anar a lluir com al matí, ¿aleshores perquè la gent no pot fer ballar els gegants?
  – Per què tinc la impressió que algun any l’àliga, amb un espai tan petit, caurà de veritat i es trencara el coll i aleshores ens lamentarem de la massificació de gent, que la gent no respecta el ball…?
  – Per què l’Ajunatment no compra d’una puta vegada la casa de la dona que vol emigrar a Austràlia? Que hi posi flors o nens, però que hi hagi algú. Fa pena.
  – Per què s’ha de polititzar la Guita Xica amb l’estelada? I si algú que no sigui independentista li agrada la xica, què? Els caps de colla poden tenir tant poder de decisió?
  – Per què els regidors, pel sol fet de ser-ho, tenen salts de ple? I la resta de gent de Berga, no són tant o més berguedans que ells i treballen més pel poble que ells?
  – Per què els Locals porten aquella mala hòstia? L’endemà de Patum continuen sent tan poc eficients com sempre. No justifiquen ni l’actitud que tenen ni el sou durant els cinc dies de la festa?
  – Per què els patumaires de pro no se’ls pot comentar res, en sentit crític, de la festa? Tan obsecats i obtusos són de dimecres a diumenge com perquè no puguin fer una mica, una mica!, d’autocrítica?
  – Per què els responsables del gegants de la Patum infantil s’entesten a ensenyar als infants a ballar bé els gegants si ells, l’endemà, només els fan ballar amb balanceig, en comptes de puntejar?

  Bé, segur que hi ha altes preguntes. Que quedi clar que no proposo solucions, només em qüestiono dubtes o preguntes que, qui més qui menys, algú, alguna vegada s’ha fet. No tinc solucions a moltes d’aquestes preguntes, n’hi ha que potser no tenen resposta, n’hi ha d’altres que són més ingènues, altres, d’iròniques…

 2. Collons, Marcel, sembles de ciutadans.
  Per mi portar una senyera (estelada o no) mai serà polititzar res. És un símbol d’identitat, com l’escut de Berga, que em sembla que també el porten.

  Et veig bastant torracollons. A mi m’importen molt poc tots aquests dubtes, ja que personalment, mentre hi hagi qui se’n cuidi de fer anar la festa i les comparses, no tinc cap interès a ocupar-me’n. Menys feina.

  Pel que fa a voler estar davant, no em preocupa gaire, però és guapo ser-hi. És com estar a prop del terreny de joc quan vas al camp del Barça i no al galliner.

 3. Aleix,
  òbviament, no tinc pas la intenció de fer dogma de fe dels meus dubtes, i, encara menys, que la gent hi estigui d’acord. Simplement es tracta d’un intercanvi d’opinions. Només són preguntes fetes en alt.

  Pot ser que cada dia sigui més intolerant i més irreverent. I, fent-me el pedant (t’ho accepto), no crec que no hi hagi hagut mai ningú que, en un moment donat, no s’hagi plantejat algunes de les qüestions que deixava a l’aire, o bé d’altres.

  Pel que fa a la guita xica, ¿què passaria si algun dia el cap de colla dels nans vells decidís que, a la solapa, hi portessin una mà empunyant una rosa? Seria tan normal com l’estelada, no? O és que pel fet de ser l’estelada, no s’hi val?

  Bé, és igual…

 4. Home David, ai perdona, Marcel!, per mi millor que s’hi posin el pegat aquell del:
  “821, ni un pas enrere!”.
  Ningú pot negar que la Patum i Berga són catalanes, és més discutible que la Patum i Berga siguin sociates.
  Saps què? Val més que deixem de discutir amb raonaments i quedem a les 8 a l’amfi per trencar-nos la cara! Hehe.

 5. Avís d’entrada: no vull participar de la conversa Aleix-Marcel. Estic atontat.

  Només volia dir, enllaçant amb el text de portada de l’entrada, que el passacarrers d’ahir se’m va fer llarguíssim. Abans dels tirabols, ja estava destrossat.

  Alguna vegada havia dit que el passacarrers de dimecres és “tan guapo” que, per mi, es podria allargar fins a les 6 del matí. Error. Anar gaire més enllà de les 3 o quarts de 4 potser és excessiu.

 6. Uff les lletres es barrejen les unes amb les altres, veig que encara teniu humor d´escriure valents!

  Algunes de les frases d´aquelles tipiques que nomes pots sentir per Patum….

  ” Aguanta el cigarro que corren els meus pares per aqui! ”

  ” Aquells dos ho han deixat..”

  un classic:” Aquest any peten mes fort! ”

  ” A les barraques estan sense llum”

 7. MARCEL, PERQUÈ ETS TAN “BURRU”?

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s