El 2016, què?

D’aquí a vuit anys, el 2016, se celebrarà -suposo. Algú se’n deu cuidar d’això- el centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Potser molts pensareu: i què? Poca conya -o la que faci falta- amb la Mare de Déu de Queralt!

Encara que Déu, les mares de déu i els exercicis d’anar a missa, combregar o fer un petonet a la medalla de la imatge de la Verge de Queralt us puguin quedar cada dia més lluny, fins ara, els aniversaris més assenyalats (el 25è, el 50è i el 75è) de la Coronació sempre s’han celebrat a lo grande.

Si feu memòria, o compteu una mica, recordareu/veureu que l’any 1991 va tocar celebrar el 75è aniversari. Aleshores, la festa no va ser pas discreta: els carrers de Berga van quedar engalanats amb orenetes de paper i altres collonades -això és motiu de cesse- fetes pels veïns del poble i, oju!, es va fer Patum extraordinària.

Em sembla que ja veieu per on vaig: si fa disset anys va haver-hi Patum al setembre, el 2016 també farem doble Patum?

Aquest és el debat que podem iniciar. Em sembla que el tema és sucós i espinós -afecta a les dues essències pàtries de Berga: la Patum i Queralt- i, per tant, és susceptible de generar opinions i reaccions de tota mena. Ens ho podem passar bé.

Si s’opta per fer Patum -això també ho ha de decidir el Patronat? No seria un bon tema per decidir via referèndum popular?-, la cosa pot tenir gràcia: si d’ara fins el 2016 no canvien molt les creences i la mentalitat de la majoria, la plaça estarà plena de gent que no creu en Déu ni va a missa ni té cap tipus de fe religiosa, però que no tindrà cap problema a aprofitar l’efemèride per gaudir d’un dia extra de Patum.

En aquesta hipotètica Patum de setembre de l’any 2016, en plena eufòria, suposo que no faltaran expressions populars -dites ben fluixet o perquè ho senti tota la plaça- del tipus: en Déu no hi crec, però en la Mare de Déu de Queralt sí; ja podríem celebrar la coronació cada any i, així, fer doble Patum; això sí que és un miracle: Patum per començar i acabar l’estiu; o, simplement, crits de joia, gratitud i d’homenatge a la reina de la festa:Visca la Mare de Déu de Queralt!

Tornant al present, he de dir-vos que en començar l’escrit volia parlar de com van anar les celebracions dels anys 1916, 1941, 1966 i 1991, però ara em fa mandra. Ho deixarem per una altra estona. Mentrestant, podeu anar participant en el debat el 2016, què?… i entrareu en el sorteig de… No. Res d’això.

Es tracta de garlar sobre el tema per tal que quan Berga -cap a l’any 2014, 2015 o el mateix 2016 (correm-hi tots), es trobi amb la qüestió 2016 sobre la taula, nosaltres puguem dir: conciutadans, això ja fa molt temps que està reflexionat.

Sergi

Anuncis

31 comentaris to “El 2016, què?”

 1. Aquest és el dia que vem escollir el Gordu i jo per retirar-nos de la vida nocturna i festiva per passar a una vida contemplativa i de meditació.
  Sembla que un dels dos no complirà… o Cap.

 2. Qui sap on serem, amb 33 o 34 anys! Amb tanta ONU i tant canvi climàtic, potser estarem criants malves. Així i tot, us deixo amb la primera estrofa de l’himne de la coronació de la consort de Queralt, per anar fent boca:

  Verge dels cims,
  regina del Sergi Serraaaaaaaa!
  Mare de Déu, Estel del Berguedà,
  pregueu el cel pels grangers de la Terra,
  vetlleu tot temps pel poble tibetà.

  Amén.

 3. El 2016 és d’aquí a 8 anys, les orenetes estaran extingides, els capellans potser també, Queralt serà un bar-discoteca i a la nostra avançadíssima edat una Patum extra ens acabaria de rebentar el fetge.

 4. I per què no celebrem el 92è aniversari? Us va bé una Patum dilluns? Així només hi haurà berguedans i andorrans. Ara ho vaig a dir a l’Il.lustríssim, Excel.lentíssim i Insigne Patronat.
  Segur que fot més bo que al maig!

 5. Jo no se com arribare de forma al 2016, pero oita, si volen fer patum, a mi rai em sembla be.

  Jo m’apuntu al rotllo futurista del Mad-Parce: “N’entren dos, i en surt un”.

  Jo no se exactament com funciona (i espero no cagar-la), pero mirat des de fora, el sistema de la patum infantil per decidir qui ho fa em sembla una mica mes democratic. Al menys deu haver-hi una llista per apuntar-si. Jo estic per l’exportacio del sistema a la dels grans.

  I no es per interessos, perque jo no m’hi apuntaria pas, a mi ja m’esta be la patum de bar. Pero es per estetica.

 6. Si el 2016 es fa Patum el setembre, potser algú de nosaltres ja serà d’aquells (no ho critico, quedi clar) que aprofita la festa berguedana per fotre el camp i anar a veure món (per exemple, la Costa Daurada).

  D’això del centenari de la Coronació, el que més m’inquieta és el tema orenetes: haurem de tornar a pintar i retallar orenetes per engalanar el carrer i poder afirmar, rotundament, que el nostre ha quedat molt més bé que “la teva merda de carrer”?.

  Amb 35 anys, no em veig retallant i pintant (mirant el futbol sí). Estic veient que el 2016 he de tenir fills. I per anar bé, que ja tinguin 4 o 5 anys: a ells els tocarà aquesta feina d’ornamentació. Si no els tinc, em veuré obligat a segrestar algun dels fills dels meus companys de bar. Però tranquils, les tisores, el paper i els plastidecors ja els hi posaré jo.

 7. Espero que amb aquesta entrada -recordant el centenari que s’acosta- hagi quedat clar que el vell mite -allò que la història és “útil”-, finalment, era cert. Foteu-vos descreguts de ciències! Aneu a fer arrels quadrades!

  M’explico: ja no es tracta de justificar l’interès, la importància i la “utilitat” de la història repetint els tòpics de sempre (“hem d’estudiar el passat per entendre el present” o “que si no coneixem la història estem condemnats a repetir els errors del passat”). No. La “utilitat” de la història encara va més enllà: serveix per mirar el futur i veure a venir què ens caurà a sobre.

 8. D’aquí a vuit anys? Veig el futur:
  7 del matí, en alguna cantonada de la ciutat. Un tio molt semblant a mi avui en dia i en un estat d’embriaguesa notable crida: Visca la Mare de Déu de Queralt!

 9. Sí! Jo també vull ser-hi! Setembre de 2016, 7 del matí, cantonada de Berga, ben mamat, visca la Mare de Déu de Queralt! Regina de la serra, protegeix-nos.

 10. Segons s’ha pogut saber, el Vaticà organitzarà un partit de futbol entre sants i marededéus trobades. Es veu que no s’ho perdrà ni déu!

 11. Això dels aniversaris és una collonada com una altra!! Però si s’ha de fer Patum, endavant! Estic desitjant que això ho llegeixi algun “patumaire com cal noemcremofaigrueduibecmolt” i pengi el següent comentari:

 12. LA PATUM PER CORPUS, MECAGUMDÉU!!!

 13. Òstia, quina casualitat!!

  Doncs això!

 14. així doncs, els musics tornaràn omplir el compte corrent amb els calers del poble? i el nen villegas tornarà a fer la volta “al ruedo” amb el barret del tabaler?

 15. Ei Manzano! Rttt, rt, rt, rrrttttttt (redoble de caixa), basta!!

 16. Sí, sí, senyor manzano: el gran mal de la Patum són els músics. Si no fos per aquells impresentables tot aniria com una seda.
  Com m’agrada aquest debat.

 17. Només espero que al 2016 els altaveus del Casòliva no siguin tan potents com en la gala d’aquest any. És força surrealista que, un dia que pots dormir, com ara avui, t’hagi de despertar la Carta de Sant Pau als cristians de Corint. Des del llit l’he sentit tota.

  Els músics de la Patum? Mireu, jo no en sóc però conec molta gent que ho és. Un respecte, senyor Manzano. De moment, entreni bé el Mallorca, que prou feina té.

 18. Marcel, tens raó amb el tema altaveus: aplicació estricte de l’ordenança de civisme, ja! On s’és vist fotre els altaveus “a tope” com si fos una festa punki o de brageton? Si ens obliguen a escoltar cançonetes i paraules sagrades, tant per tant que ens hi posin Obrint Pas, Antònia Font, musiquetes de Bola de Drac o xuta Koeman… Tot sigui per elevar la moral de la tropa.

 19. Jo me n’he anat a treballar amb la bici tot escoltant sardanes!! I que tant bé, tu!!

  Un dos, un tres i visca!

 20. senyor marcel,sóc un gran seguidor de les seves filosofades,pero aquest cop m’ha deixat parat.Primer no coneix la llegenda del senyor manzano,aixo vol dir que és un mamello o que ha perdut els origens berguedans i segon jo li proposu que en comptes de rajar de totes les festes berguedanes per exelencia, canvii de poble,li recomanu Ardevol,amb una mica de sort fara de st.josep al passebre vivent,aixó si, amb la boca tancada.prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr basta! no puedo mas.

 21. N’entren dos! En surt un!
  N’entren dos! En surt un!
  A sang o a mort?

 22. Aixo aixo!! N’entres dos! En surt un!

  Hem de pensar on muntem la cupula del tro… Ara que al terraple fan obres i no hi deixen posar “circus”, haurem de buscar un altre emplacament….

 23. NO ENTENC AQUEST DEBAT, PER NADAL; ELS PASTORETS, PER SANT MARC; A QUERALT, EL JULIOL; EL PI I ELS ELOIS I PER ELS 100 ANYS DE LA CORONACIÓ DE LA MARE DE DEU DE QUERALT PATUM, ES OBVI, NI PATRONAT NI AJUNTAMENT, ES UNA COSA TANT CLARA COM L’AIGUA, REPETEIXO NO HI HA DEBAT.

 24. Sóc on he de ser? Ara sí.
  N’ entren dos en surt un! aquí les imatges:
  http://es.youtube.com/watch?v=qIszY4wQu3M

 25. S’entreveu l’inici d’una bonica relació entre el sr. Marcel i el sr. Manzano.
  Prrrrrr…tucupà, tricupà, patatxim!

 26. El 2016 no farem dues patums… ni una. La del 2009 serà l’última Patum de la història.

  Ja tenim el titular sensacionalista, tipus e-notícies. Ara toca explicar la lletra petita (i més avorrida) de la notícia. Si no sabeu què més fer, http://www.radioberga.cat/arxiu_noticies/noticia.xsp?id=5353

  Resumint: a no sé quin organisme europeu no li agraden gaire les festes amb foc que poden resultar perilloses. I diuen que, a partir de ja, pensen controlar més estrictament les festes d’aquest tipus.

  Si la cosa es posés lletja, ja estic veient al poble berguedà expressant-se com aquell tiu que va sortir un dia en un reportatge del “30 minuts” dedicat als anys de la Transició. Un home (ultrafranquista) que, davant de la càmera, i fora de si, començava a cridar “hijos de puta” i “puta Europa!” fent gestos estranys amb les mans. He buscat aquestes imatges, però no les he trobat. Si algú les sap penjar aquí, em faria content.

  Si per poder seguir fent Patum hem de negociar amb els europeus, ja sé quin pot ser el tracte: el moment més perillós de la Patum no són els plens. Són les maces i les guites durant el Passacarrers. Si per fer contents als europeus hem de renunciar a maces i guites, doncs mira… tot sigui pel bé de la Patum i del poble berguedà.

 27. El 2016, què? Farem dues patums? Encara se celebrarà la festa de Sant Marc? Mentre hi aneu rumiant (o no), podem mirar una mica enrere.

  L’ any 1944, pocs dies abans de Sant Marc, el setmanari falangista “Berga” (el ‘berguedà actual’ de l’època) recordava quin era el deure dels “bons” berguedans el dia 25 d’abril: “Acude, bergadán, a Queralt el día de San Marcos y pídele a la Virgen Patrona del Bergadán por la abundancia de las cosechas, por la paz en nuestra Patria, por el Reinado Universal de Cristo”.

  Dos anys abans, el mateix setmanari dedicà un article a cantar les excel·lències de la festa i de la nostra terra: http://www.dbergueda.cat/noticies/efemeride.xsp?data=04-25

  El text comença així: “¡Qué hermoso día! El pueblo despierta al son de las campanas anunciando la salida de la procesión. En la plaza de San Pedro se congrega la multitud para formar la comitiva, que no se disuelve hasta llegar al Santuario. Entre oraciones y cánticos, el pueblo agradecido va subiendo la montaña”.

  El moment culminant de l’article, però, és aquest: “Berga, nuestra Ciudad. ¡Qué bella nos parece desde Queralt! No hay en ninguna otra parte del mundo un rincón tan hermoso como el nuestro”.

 28. Què, farem doble Patum o no el 2016? Algú ho sap? És cosa del Patronat? O ho decidim nosaltres perquè hi hem pensat primer?

  Si el poble pot dir-hi la seva, proposo fer dues patums… el 2010. Si el Barça posa punt i final a la història del futbol guanyant la Champions del Bernabéu contra el Madrid, hem de fer Patum extraordinària. Vots en contra? Com que la final de la Champions i Corpus s’escauen en dies molt propers, proposo celebrar la Patum Barça… per la Gala de Queralt de l’any que ve. Així tots contents: els que creiem en el Barça i també els devots de la nostra Verge.

  Si hem fet Patum per rebre el Franco i el Rei o per celebrar els aniversaris de la coronació de la Mare de Déu de Queralt, em sembla que també en podem fer per celebrar l’èxit suprem del Barça; uns colors que avui agrupen molts més creients i fe berguedana que qualsevol altra cosa material, espiritual o de qualsevol altre tipus.

 29. He tornat a llegir l’entrada i els comentaris que vam fer l’any passat. Avui, un any més grans, res ha canviat. Tot continua igual. Només que som més calvus. I per mi, que els altaveus del Casòliva són més potents!

 30. El 2016 ja no queda pas tan lluny i hem de començar a prendre decisions. Tinc una idea: la Patum extraordinària de l’any 2016 no l’hem de celebrar el setembre. Res de commemorar aquella coronació del 1916 que va presidir una infanta espanyola. L’altra Patum del 2016 la podríem fer el febrer. Seria una setmana blanca collonuda. I sencereta: de dimarts (començant amb el passacarrers de maces i guites) a dilluns, quan la depressió postPatum ens ataca per totes bandes. I per què fer Patum el febrer del 2016? Em molesta que em feu aquesta pregunta. La resposta és òbvia i molt senzilla: els dies 23 i 24 de febrer del 2016 es commemorarà el centenari de la gran nevada de la nostra història: “Después de un invierno primaveral, cayó durante este día y el siguiente una copiosa nevada, cuya espesor alcanzó, en la Ciudad y afueras, la altura de 50 centímetros. No había habido otra nevada tan copiosa desde el año 1829. Fué general en toda España, hasta en Andalucía”.

 31. He rumiat una mica -no gaire, tenia pressa: havia d’anar a cal marca.com- sobre el tema 2016 i he arribat a la conclusió que fer Patum extraordinària per commemorar el centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt és una collonada que no s’agafa per enlloc. Intentaré explicar-me: sense franquisme (fem una mica d’història ficció), aquesta qüestió ni es discutiria. No s’hauria celebrat ni el 25è ni el 50è ni el 75è aniversari de la coronació (o almenys no s’hauria fet Patum extraordinària) i, per tant, l’opció de fer Patum per commemorar el centenari ni es contemplaria. Tanmateix, la història va anar com va anar i el 25è aniversari es va celebrar el 1941, en els dies més durs de la dictadura. I quan va arribar el 50è aniversari, el Franco encara viu. Tan viu que va venir-nos a veure. Era el 1966. Quan es va anar acostant el 75è aniversari (1991), el dictador ja no hi era, però algú (no sé qui) va decidir que això de celebrar els aniversaris més especials de la coronació de la Verge ja formava part de la tradició berguedana i que, per tant, tocava pintar i retallar orenetes i fer Patum al setembre. Quan toqui afrontar la qüestió “el 2016, què?”, els que tinguin veu, vot o poder d’imposició hauran de decidir: fem Patum de la Coronació perquè ja és tradició o deixem-nos estar de collonades que queden molt lluny de la Berga actual?

  Si al final es decideix fer Patum, per a mi cap problema. A gaudir-ne, però continuaré pensant que si hem de fer Patum extraordinària, podem trobar excuses molt millors. Exemples: si el Barça guanya la Champions del Bernabéu, per celebrar la independència de la pàtria o, si més no, per commemorar el dia que vam decidir que Berga no és Espanya.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s