Athanagia 2008. Tetris

nes_tetris_box_frontCuriós que en una indústria dominada aclapadorament pels Estats Units i el Japó, el producte que probablement ha tingut més èxit i coneix més gent sigui rus. Alekséi Pázhtinov (Алексе́й Па́житнов) va inventar-se i programar el Tetris (Тетрис) l’any 1985, segons algunes fonts en una sola tarda. Després de diferents estira-i-arronses legals degut a que la patent del joc estava mig compartida entre el creador i l’estat soviètic, el joc es comercialitza als països occidentals l’any 1987 amb l’afegitó “Fabricat als EEUU, creat a l’estranger”. El 1989 Nintendo aconsegueix els drets i catapulta totalment a la fama el Tetris, gràcies a incloure’l sempre al pack de comprar la consola portàtil Game Boy. Alhora també va llançar a la fama la música d’aquesta versió, basada en la cançó folk russa Korobeinki (Коробе́йники).

Com si d’un l’estatut d’autonomia és tractés, l’objectiu és de buscar l’encaix allà on no sembla possible. Del cel van plovent unes peces formades per 4 (Tetris ve del prefix grec tetra que vol dir “quatre”) blocs cúbics que podem anar fent rotar i desplaçar mentre cauen. Quan es completa una fila horitzontal plena de blocs aquesta s’elimina i es sumen punts. A mesura que es fan línies, la gravetat va augmentant i les peces cauen més de pressa. Si no es completen files, la pantalla s’anirà omplint i en arribar a dalt de tot “Game Over”. Hi ha diferents variants i imitacions del Tetris, una d’elles la de dos jugadors, on les files que fa un putegen l’altre afegint-ne per sota. Podent jugar al Tetris, per què fer puzzles de centenars de peces perquè després se’n perdi alguna?
Es pot jugar una partideta clickant per aquí.
I un expert com es supera l’últim nivell jugant amb la Game Boy sobre la taula enlloc d’agafar-la amb les mans.


Parce

2 comentaris to “Athanagia 2008. Tetris”

  1. Hi ha algun berguedà nascut els anys 80 que no hagi jugat mai al Tetris?

    El record dels meus primers tetris em porta a Andorra, al centre comercial Pyreenes. Fa molts anys, algun diumenge de tant en tant tocava anar a Andorra amb la família. Encara era l’època de pujar al país dels Pirineus per comprar-hi formatge, tabaku, galetes, vambes…

    Quan entràvem a l’esmentat centre comercial -competència directe del Punt de Trobada, el Jumbo o el Mamut-, el meu germanet i jo ens dirigíem ràpidament al pis on hi havia dues game boys a disposició dels clients. Un cop allà, començàvem a jugar el tetris fins a rebentar.

  2. Bé, Pax. Ara sí que ens entenem. A ningú se li escapa que el Tetris forma part de la nostra infantesa.

    M’ha agradat molt mirar el vídeo aquest del jugador psicòpata. Ara ho entenc tot: no es tracta d’ordenar les peces sense més ni més. Es tracta de blindar el fusellatge d’una nau especial, per poder gaudir de l’espectacle del seu enlairament quan et passes el nivell final. Molt soviètic, tot plegat.

    També vull destacar que el jugador aquest s’arrisca a haver de gravar més d’un cop la gesta, ja que té les piles ben a punt de dir prou!

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s