Feisbuc

facebook-creadorDepèn de l’ús que se’n faci. Amb aquest gran tòpic enceto el tema de moda dels últims mesos al món virtual.

Facebook va néixer el 2004 com una xarxa d’un grup d’amics de l’universitat de Harvard. El creador de Facebook es Mark Zuckerberg. S’ha forrat. Actualment està obert a qualsevol persona que disposi d’adreça de correu electrònic. Els usuaris es poden organitzar per grups i unir-se a xarxes concretes en relació a la seva situació acadèmica, zona geogràfica, interessos comuns.

Facebook va ser llançat el 4 de febrer de 2004. Després d’haver assolit l’èxit als Estats Units, actualment comença a entrar amb força a Europa. El novembre de 2008 compta amb 120 milions d’usuaris actius arreu del món. El maig del 2008, i gràcies a la traducció feta pels propis usuaris, va aparèixer la versió del Facebook en llengua catalana.

En contra o a favor del feisbuc? Com tots els invents o noves aplicacions hi ha opinions per a tot. Si no tens feisbuc no ets ningú? Evidentment que no. Es pot viure sense feisbuc, sense mòbil, sense adreça de correu-e, sense dvd, sense bloc o sense televisor. Totes les opcions són respectables. Jo crec que el feisbuc té la seva cara positiva: simplement per passar-t’ho bé o apropar-te a aquells que físicament són lluny de tu. El seu punt més fosc és, sens dubte, el de la privacitat. Molts usuaris no saben trobar el punt de preservar la pròpia intimitat i col.loquen informacions a la xarxa que no caldrien. O encara pitjor, violen la intimitat dels altres publicant fotos, vídeos o informacions de tercers sense tenir-ne el consentiment. També cal dir que hi ha una opció per configurar la privacitat però fa força mandra remenar-hi i pocs usuaris saben que existeix.

En fi, que “feisbuc sí” però. Aquells que encara no heu entrat en aquest món, tranquils. Potser l’invent acaba com el vídeo Beta. O no.

Xavi Feisbuc

Anuncis

33 comentaris to “Feisbuc”

 1. De fet, igualment es pot comprometre la intimitat d’algú encara que no que no hi estigui registrat malparlant-ne o posant-hi les fotos (al feisbuc, en aquest bloc o a alguna altra güeb) de la persona en qüestió trallant en una cantonada o anant de putes.
  Que s’hi pot tafanejar bastant? Sí, però és més lògic fer-ho amb amics, coneguts i/o saludats que no pas amb futbolistes, toreros i altres artistes que surten al Lecturas o al Mundo Deportable.

 2. Sí, sí, Parce… però reconeix que a la “gent que potser coneixes” t’hi va sortir el Xavi “Vivaespaña” Hernández. Ja l’has agregat com a amic?

 3. D’acord, gairebé completament d’acord.
  De fet l’unica cosa que hi canviaria seria oisar-hi de cometes “” a feisbuc

  Fins aviat!

 4. Benvolgut Jimmi Jazz

  Els de Bilbao neixen on volen, i els berguedans escrivim i parlem tal com li correspon a la tan nostrada i querida llengua catalana. Si adaptem els anglicismes, els facilitem la feina a la gent de l’IEC.

  Així, per exemple, quan hi ha un merder de gent, és un tingladu; ¿qui, a Berga, diu altell, en lloc del tan popularitzat altillu? Et convido a llegir aquesta entrada del bloc, sobre el fet de salvar els mots, mecagumdéu! (una altra expressió molt nostrada, que, en una conversa habitual entre berguedans, seria una cosa així com el punt i coma per a la resta de catalans…)

  http://lagranjaberga.wordpress.com/?s=salvar+els+mots

 5. El millor de facebook son, sens dubte, els grups absurds dels quals et pots fer membre com “soc d’hospitalet i no duc navalla”, “quan jo tenia la teva edat plutó era un planeta” o “tinc un amic hetero i li dono suport”!!

 6. No crec que el tema de la privacitat sigui tant complicat com insinues a l’entrada. Respecte al tema de les fotografies, el que cal és tenir molt clar que només has de deixar-hi accedir als amics, i en el cas que en tinguis molts, limitar a qui els deixes mirar-les. Que sempre hi ha un risc és evident, però per a mi el que cal vigilar més són les aplicacions a qui permets l’accès al teu feisbuc. Per cert, m’encanta el nom que li has posat. Aviam si l’IEC s’afanya a incloure’l al diccionari.

 7. Oh!
  Nosaltres a casa prediquem amb l’exemple més IEC i hem fet la traducció literal: Carallibre. L’usem sense vergonya i sense complexes.

 8. Fent de Sergi per un dia, us remeto a l’escrit del Sostres: “El Facebook és per follar”. Molt gran… i quanta raó!

  http://paper.avui.cat/article//serveisioci/149286/facebook/es/follar.html

 9. El Sostres insisteix (des del seu bloc): el facebook és per follar.

  “el Facebook és una joguina més de les moltes que té internet, i sí, molt majoritàriament s’utilitza per follar. Per buscar, remenar i follar. Amb totes les excuses i revolts que calguin: però la gent vol follar, i el Facebook és un proveidor interessant”.

  “que la gent vulgui fornicar no ho trobo greu ni tan sols censurable. Em divereteix, però, aquesta indignació general quan s’explica el cas. Aquest rebot de monja mula que vaig llegir ahir d’alguns comentaristes. Com si fossin tietes victorianes, ruboritzades. Qui ho havia de dir, en aquests temps nostres d’ara”.

  “Hi ha dues coses, però, que sí que trobo una mica lamentables. La primera és la gran pèrdua de temps, l’enorme pèrdua de temps que el Facebook comporta, i els pocs escrúpols que la gent té per connectar-s’hi a la feina. És una quantitat de temps molt i molt remarcable.

  La segona cosa és que hi hagi tanta gent que necessiti aquesta via per comunicar-se; m’entristeix aquesta solitud de fons, aquesta pèrdua de naturalitat a l’hora d’establir relacions sense tecnologia ni pantalles. Ho trobo realment trist, aquest fred de fons, em sap greu veure com a poc a poc creix l’exhibicionisme en aquesta mena de xarxes, i minva la inhibició en el cara a cara.

  Aquesta comunicaió de baixa qualitat, gens profunda, de molts missatgets però de molt poca importància. Aquestes converses que no van sobre res, que no duen enlloc, i que no tenen cap voluntat de creixença. Això sí, moltes causes, causes per amunt i causes per avall, solidaritat amb aquest i l’altre; però una comunicació molt pobra, molt barata, sense cap esforç per ser ni una mica interessant, pura xavacaneria i molta superficialitat.

  Follar no deixa de ser una més d’aquestes superficialitats, igual que perdre el temps explicant banalitats. El Facebook és un paradigma de com la tecnologia esmolada ens apropa i les ànimes poc musculades ens allunyen; el Facebook és una metàfora d’aquesta distància entre quantitat i qualitat, entre rapidesa i emotivitat, un mirall que ens reflecteix ben sols, encara que amb moltes excuses per justificar-nos.

  Va haver-hi una època en què hagués estat un gran client de la pàgina. Tot són èpoques, i tot és superar-les. Superar-les de superioritat, vull dir. Una superioritat abassegadora, total, nítida, tan tendrament com una mà que es clou damunt la mà que estima”.

 10. En David Kirkpatrick matisa en Sostres: “El Facebook és per lligar!” Un article força interessant sobre aquest fenomen al qual encara no he sucumbit. I dit “encara” perquè els adverbis són molt importants per matisar. Però aquest “encara” té pinta d’esdevenir un “no” a la següent persona que em digui que me’n faci un. Que això ho controla la CIA, home! Cardar, el que se’n diu cardar, a mi no em cardaran pas!

  http://lescontres.blogspot.com/2009/01/david-kirkpatrick-editor-de-tecnologa.html

 11. Avui, el mestre Cardús ens parla del facebook: http://paper.avui.cat/article/dialeg/153784/exit/perillos.html

  En destaco un breu fragment: “Zvakergerg, el creador d’aquesta plataforma, no deu haver llegit Pla, perquè és segur que hauria distingit tres categories de relació: amics, saludats i coneguts del Facebook”.

 12. Alerta el que dieu, pel Feisbuc, que, al final, tot s’acaba sabent! Així que “al loro!”

  http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/54837/acomiadada/criticar/la/seva/empresa/facebook.html

 13. Com més facebook, més males notes. Ho diu un estudi: http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/els_usuaris_de_facebook_treuen_males_notes_35932.php

  Ben mirat, però, tot no deu ser culpa del facebook. Jo no en tinc i ahir em van dir que a l’últim examen d’anglès vaig treure un 4. I per aprovar s’ha de superar el 6’5! Sóc un garrulu.

  Potser el meu problema és aquest bloc. La meva veu assenyada em diu que hauria d’escriure-hi una mica menys i dedicar més estones a fer listenings i grammar. Contra aquesta idea tan avorrida, l’altra veu respon: i una puta merda!

 14. Sí, amics, m’he fet un Feisbuc. He llegit moltes vegades l’escrit del Sostres i he pensat que era un dels darrers reductes on aferrar-me per sucar tret de Patum. Si no ho arregla el Feisbuc, definitivament no hi ha res a fer!

  Us mantindré informats!

 15. Si us interessa quants i quins amics té cada candidat al Feisbuc, us passo aquest enllaç:

  http://www.directe.cat/punt-de-mira/maria-badia-te-pocs-amics-14701

 16. Ara es veu que cal feminitzar el llenguatge a la popular xarxa d’amics…

  http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/es_reivindica_la_feminitzaci_de_facebook_40696.php

 17. Teniu Feisbuc i també teniu parella? Si la resposta és afirmativa en ambdós casos, potser a la llarga tindreu un problema…

  http://www.regio7.cat/arreu-catalunya-espanya-mon/2009/08/28/facebook-perjudicial-relacions-parella-segons-estudi/42927.html

 18. Avui, Diada Nacional de Catalunya, també és un bon dia per obrir el Feisbuc i veure la gent que va néixer un 11 de setembre, els grups que s’han creat a favor de la independència del nostru poble o bé els que s’han creat contra Espanya, la nostra puta Espanya.

  http://www.directe.cat/puntdemira#la-diada-al-facebook-16423

 19. I si us voleu fer amic al Feisbuc de l’advocat de l’Estat espanyol i candidat de la Falange que ha promogut el fet de no legalitzar la consulta d’Arenys, també el podeu afegir:

  http://www.directe.cat/punt-de-mira/el-facebook-del-falangista-16373

 20. Sou un dels més de 5.000 amics d’Artur Mas? Teniu el Titot afegit al vostre cercle d’amistats del Feisbuc? Voleu saber el rànquing dels catalans amb més amics al popular portal d’amistat cibervirtual? Aquí ho teniu!

  http://www.directe.cat/punt-de-mira/els-mes-amistosos-17187

 21. Amb això del Feisbuc hi ha hagut alguns canvis.
  L’article de directe.cat és demagògia pura. S’aprofita que la gent no hi entén res per explicar el que volen. La llista que exposen és totalment interpretable. En teoria, Feisbuc considera que una persona no pot tenir més de 5000 amics (no pot conèixer o saber qui són 5000 persones). Per tant, quan s’arriba a 5000 no es pot créixer més. Aquests personatges públics (o els seus gestors) accepten totes les sol.licituds d’amistat, les coneguin o no. No és gaire real.
  El cas del Montilla és més interessant. Fa pocs dies que ha entrat al Feisbuc però – encertadament – no ha creat un perfil sinó una pàgina d’admiradors-fans-partidaris. En aquest tipus de pàgines s’hi afegeix qui vol i no hi ha límits de “partidaris”. El Montilla no ha d’acceptar ningú. Tot aquest cas del Montilla al Feisbuc s’ha explicat molt malament.
  Si fos l’Artur Mas o l’Ernest Benach faria el mateix que el Montilla.
  I això mateix és el que haurien de fer totes les empreses, cantants, associacions, etc. Que el Casal Panxo, el Frankfurt Berga, Directe!cat o La Bauma dels Encantats tinguin perfil propi com si fossin una persona real crec que no és el més encertat. L’eina de la pàgina d’admiradors pot ser més real i útil. Podrien tenir una d’aquestes pàgines, que la gestiona alguna persona real amb autorització. El seguiment d’aquestes pàgines d’admiradors és força semblant a la d’un perfil (apareixen els missatges al mur, es poden pujar fotos, vídeos, etc) però són obertes, és a dir, tothom les pot veure sigui fan-admirador o no i estigui o no al Feisbuc.
  La pàgina del Montilla o la dels Pastorets de Berga la pot veure tothom. La meva pàgina només la veureu si sou amics meus.
  El format dels “Grups” també l’han canviat força.
  Bé, tot un món això del Feisbuc.

 22. Caram, quan he vist un comentari tan llarg m’he pensat que havia tornat el David d’Iniciativa… Quin espant!!

 23. El Feisbuc serveix per follar, per lligar, per promoure’s… i també per fer calçotades. No ho dic jo, ho diu el diari digital directe.cat

  http://www.directe.cat/puntdemira#el-facebook-tambe-per-a-calcotades-18652

 24. Interessant article sobre la política a Internet i al Feisbuc, concretament.
  http://www.avui.cat/cat/notices/2010/02/politica_toxica_a_la_xarxa_89560.php
  I curiós el perfil fals que van crear del Carretero. Com és que encara és visible?
  http://www.facebook.com/profile.php?id=100000783228176&ref=search&sid=100000713235280.671050907..1

 25. Si voleu delinquir, digueu adéu al facebook. Si us dediqueu a repassar fotos de ties bones de totes les edats i pobles, us pillaran: http://paper.avui.cat/article/mon/186921/detingut/cap/la/mafia/calabresa/gracies/facebook.html

 26. Poc guapu lo del bazooka. Em pensava que només passava a les pel·lícules.

 27. 15 moments estel·lars al Feisbuc http://ves.cat/aijm
  N’hi ha que són macus i fan gràcia.

 28. El de la noia que provoca el nòvio… N’hi ha que ser recargolada i n’hi ha que ser burru.

 29. No Parca si ell ja sabia que era ella…

 30. A mi m’ha fet gràcia el de la tia que presumeix d’haver estat tot el cap de setmana tancada a l’habitació amb el seu novio. I va la seva mare i l’enganxa!!

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s