Recull de renoms berguedans

berga-78Recull de renoms berguedans és un llibre editat per primera vegada el 1949 i amb una segona edició el 1978. La primera edició va anar a càrrec de Josep Ferrer i Plans, el Tets, i la segona edició la va ampliar el seu nét. A la introducció hi feia aquest aclariment:

«Aquesta segona edició de Recull de renoms berguedans, feta pel nét de l’Autor, ha estat promoguda per la demanda de molts berguedans, que en ésser molt curta la primera, no la pogueren conseguir.

Si bé la no coneixença directa d’aquests renoms per a molts berguedans, podria suposar un cert desinterès per l’obra, aquest s’hi recupera amb escreix, en constituir aquesta, un vivíssim document sempre actual, car son molts d’ells els que encara avui sobreviuen.

Agustí Ferrer i Morros (El nét del Tets)»

Hi apareixen 845 renoms de berguedans. No és un llistat sinó que està escrit en una espècia de quartetes però sense rima ni mètrica i sense cap ordre aparent.

«En aquest “Recull” no hi vulgui veure ningú cap intent d’agravi; res d’això. Es tracta senzillament de fer passar, com cinta cinematogràfica, per la memòria dels bergadans d’avui, aquest enfilall de “Renoms” que molts segurament recordaràn amb fuició i curiositat.
Com a bergadà, aquèst és el nostre propòsit;, si així s’acull, donarà per ben empleat el temps i es sentirà satisfet
L’AUTOR
»

Els nascuts després de la segona edició del 1978 en recordarem ben pocs però a continuació en reprodueixo alguns dels més de 800 que hi apareixen.

El Pusquies, el Neles, el Ticoi, el Tatarí, el Jana-coi, el Poc-oli, el Baxina, el Bover, el Rascaiú, el Ripalles, el Noi-xoi, el Cametes, el Pixeres, el Cara-de-plata, el Ton-toves, el Ton-viudo, el Tres-trossos, el Set-ventres, el Pixaví, el Pep-fi, el “Lagartijo”, l’Escanya-gats, el Noi-bauma, el Pota-de-gall, el Panxa-de-llauna, el Flos-sanctorum, la Guinyapa, el Tai…

«Com no acabaríem mai,
val més que hi fem un cigarro.
De moment la tasca deixo.
Després d’algunes pipades,
veurem si amb quatre gambades
aquests “Renoms” enllesteixo.
»

I continua amb el Martí Rei, el Felip de les dides, el Quico Xurrón, el Tomàs Xato, el Simón de les pomes, el Joan de la son, el Jan Tuta, el Quim Tetus, el Lluís de les “hijas”, el Peret dels Rucs, el Jaume dels Pare-nostres, el Jaumet de les Pixaroles, la Pepa dels Sants, el Mingo de les mans grosses, el Sana-ovelles, el Pela-tufes, el Manel plata-i-oro, el Quatre-pèls, el Frare de les Baldufes, el Mamadits, la Laia Somera, el Benet dels sacs, el Quico Tola, el Felip Nineta, el Marquès de la Palanca, la Carme-de-tots, el Set-pessetes, el Mal-hivern, el Pa-i-sopes, el Cap-estacat, el Queixal-corcat, el Mussolini, la Llúcia Vidalba, el Tots-quiets i tants altres.

A més de renoms de persones, entremig també hi apareixen noms de cases o de llocs. D’això també n’havíem parlat aquí. Cal “Ojo”, cal Rogull, cal Estevillo, cal Patarra, cal Basques, cal Senyor Agustí, cal Julit, cal “Matado”, cal Favó, cal Setrill, cal Culí, cal Gol, cal Xetes i tants altres.

«Em sembla que ja n’hi han prous,
i ho dóno per acabat.
Berga, gener de 1949
»

La primera edició és del 1949. El 1978, 30 anys més tard es va fer una ampliació. Som a les portes del 2009, 30 anys després de la segona edició.

Xavi Renom

10 comentaris to “Recull de renoms berguedans”

 1. Jo sóc el de cal Ticoi, efectivament! Una bona entrada per recordar d’on som i d’on venim! A les portes del segle XXI segur que hi ha altres renoms o malnoms il.lustres a les nostres contrades de bars i caus de perdici’o…

 2. En aquest llistat de renoms berguedans, apareix una tal “Carme-de-tots”. Em pregunto: era coneguda així perquè era molt atenta, servicial i bona dona o (una cosa no treu l’altra) és que era una mica putot?

 3. Seria boníssim saber el perquè de tots aquests renoms! N’hi deu haver que amaguen històries molt fosques…Sana-ovelles? Plata i oro? Cap estacat? Mussolini?

 4. Doncs jo sóc el Nen-de-les-quinieles.

  Quines coses…

 5. El pesat del baró de Maldà (quina fal·lera que tenia per apuntar-ho tot: va escriure un dietari de no sé quants volums) diu que, a la Berga de fa 200 anys, tot déu tenia el seu sobrenom. Per exemple, a un metge del moment, un tal Joan Sastre, li deien lo doctor Moro.
  Una mica més d’informació del tema a http://www.dbergueda.cat/noticies/efemeride.xsp?data=10-19

 6. En un cartell de Pastorets del 1900 hi ha un reguitzell de renoms interessants. El Pallanga era el “Tetis”, l’Aram era el “Vandam” i de Verge Maria en feia un tal “Moliné” (suposo que un home):
  http://picasaweb.google.com/elspastoretsdeberga/FotografiesHistoriques#5392423360835011634

 7. El “Vandam” fent els pastorets? caram….qui ho havia de dir tu, si més no devien tenir força acció….

 8. A alguns de nosaltres se’ns acusa de ser uns aldeanos que no sortim mai del pueblu, del Berguedà Oest o dels límits fronterers dels Països Berguedans. Sempre hi ha gent que està pitjor que tu: a Lismore, una illeta d’Escòcia sense bars ni camp de futbol, hi viuen 146 persones que mai van més enllà de 10 km de casa seva. I tenen clar que abans del 1971 es vivia millor. Què collons va passar aquell any que els destrossés tant la vida? Els va arribar l’electricitat.

  Com que són tan pocs, es coneixen perfectament entre ells. Però necessiten fer ús de sobrenoms per saber de qui estan parlant. Per què? Tots es diuen igual: quasibé tots els homes es diuen Duncan. El Duncan de cal… No. Els seus sobrenoms són així: Duncan el que va néixer per Nadal, Duncan el que es va descuidar de donar menjar a les ovelles o Susan la que canvia d’home cada any.

  Si a la General ja us veieu grans i necessiteu un lloc on sentir-vos joves, l’illa dels Duncans és perfecte. Anem-hi a viure. A veure quin sobrenom ens posen aquells cabrons (Duncan el que sempre parla de calbus i puterus, El Duncan no puede, Duncan Kiku, Duncan Piki vull dir Parce…) http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/2010/08/10/pagina-8/82650658/pdf.html

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: