El civisme, ara i fa 125 anys

A partir del proper dilluns, si us porteu malament, els guardians del civisme us renyaran.

Si sou uns incívics, és a dir, si aparqueu malament, si sou massa sorollosos, si tireu papers al terra o si traieu el gos a cagar i deixeu escampada la seva merda pels carrers de tots, algun dels nous agents cívics de Berga se us acostarà i us notificarà que sou un mal ciutadà.

Si teniu dubtes de què és un comportament cívic i què no, ells i elles també us poden ajudar. Com els distingireu? Es veu que aniran vestits de vermell i negre, portaran gorra i a la seva esquena hi podreu llegir “Berga cívica”. No m’invento res.

Tot això del civisme i els agents cívics ens pot semblar molt modern i estranyot, però a finals del segle XIX, quan a la nostra ciutat només hi vivien unes 5.000 persones, de civisme i incivisme ja se’n parlava.

L’any 1883, per exemple, l’alcalde de Berga (Agustí Rosal, propietari de la colònia Rosal) va fer publicar un ban (en castellà) on enumerava un seguit de normes municipals d’obligatori compliment. Aquesta normativa, i les corresponents sancions, regulaven diferents aspectes de la vida urbana de la ciutat. Era, en definitiva, una ordenança de civisme. Mirem què deia?

Els primers articles estaven pensats per intentar millorar la (poca) netedat i higiene que presentaven, aleshores, els carrers i places de Berga:

1. “Los dueños ó encargados de las tiendas, y donde no las haya, los que habiten los pisos primeros, harán barrer todos los días antes de las nueve de la mañana las aceras y frentes de las casas hasta media calle, regándolas lo suficiente para que no se levante polvo; y las mantendrán limpias, durante lo restante del dia, bajo la multa de dos pesetas”.

2. “Queda prohibido arrojar á las calles y demás parajes públicos y particulares de propiedad agena aguas, cortezas, desperdicios de verduras, frutas, piedras, escombros, basuras y cualquier otro objeto contrarrio á la limpieza; bajo la multa de dos pesetas”.

5. “El transporte de estiércoles por el casco y caminos de esta Ciudad deberá efectuarse siempre en envases debidamente acondicionados que no permitan se derrame por la via pública”.

6. “Nadie podrá sacudir á las calles desde los balcones, ventanas, galerias, azoteas ni tejados, sábanas, camisas, ropa de cualquier clase, esteras, alfombras ni otra cosa que pueda incomodar á los transeuntes”.

Enfocant una altra problemàtica, els articles 18 i 19 d’aquesta “ordenança” del 1883 feien referència a les gamberrades (i a les respectives sancions corresponents) que solien protagonitzar els berguedans més joves del moment:

“Se prohibe arrancar, inutilizar los árboles de los paseos, cortar ramas, subir á ellos, tirarlos piedras ó perjudicarlos de cualquier otra manera, bajo la multa de dos pesetas y resarcimiento de daños”.

“Se prohibe el hacer pedradas en este término municipal bajo apercibimiento de que los niños que las hagan serán detenidos y conducidos á esta Alcaldía al objeto de exigir de sus padres, tutores ó curadores la multa de dos pesetas y consiguiente responsabilidas”.

Per acabar aquest repàs, ens fixarem en els articles 21 i 22, centrats en deixar clar què no es podia fer dintre els bars (en deien tavernes) i cafès de la Berga d’aleshores:

“Los dueños de las fondas, cafés, tabernas y otros establecimientos análogos serán responsables de cualquier riña, exceso, disputa ó discordia que en ellos tuviese lugar, si pudiendo no lo impiden, ó no dan parte á la Autoridad”.

“Los dueños de cualquier establecimiento donde tuviesen lugar juegos prohibidos por la ley y los jugadores serán entregados á los Tribunales de Justicia para ser castigados con arreglo al código penal y demás disposiciones vigentes”.

Sergi

Anuncis

6 comentaris to “El civisme, ara i fa 125 anys”

 1. Ai, ai, ai! Que perilla la botifarra dels divendres…!!

 2. Com es pot veure en l’article 22 d’aquesta ordenança del 1883, la repressió contra els setis (i l’intent de destrucció del seu hàbitat preferit: la taula de joc) ve de molt lluny.

  Si no teniu clar què és un seti, o voleu recordar aquells dies de Camins i sarna money: http://lagranjaberga.wordpress.com/2007/04/23/amics-del-seti-ni-un-pas-enrere/

 3. Vull fer constar ja que es impossible que a l’ajuntament de Berga et facin cas amb aixo del civisme, perque es tant recent que sembla que estas lapidant algu, que hi ha agents “civics” que es comporten “INCIVICAMENT”.
  RESULTA que passen la linea del civisme a lo que “ells ” consideren Civic pero PERSONALMENT.
  No es CIVIC anar a l’hospital Sant Bernabe, amb les obres i com estan les coses al respecte, amb gent que te problemes greus, que no poden caminar, i sense aparcament enlloc, ple de maquines i de prohibicions, a enviar un agent “CIVIC” ,que creu que es “INCIVIC” aparcar devant la porta posterior i omplir de “pàperets incivics” al cotxes que estan alla per motius greus, o per els mateixos treballadors. Setria convenient que miressim a veure si aquesta persona es “civica ” a dins de casa seva ? Recicla? Es “civicament correcte per fer d’agent “civic”? Em penso que a l’hospital, tal i com esta ara el pati i que en tenim per 3 anys, no es lloc per venir a posar paperets al cotxe, i menys que et facin una foto al turisme, perque es un lloc complicat i no s’hi va per gust . Sabeu lo que es tarda en treure una persona del cotxe que no pot caminar, anar a buscar una cadira de rodes, fer-la seure i portarla dins a lloc segur, deixarla sola, i buscar aparcament perque l’agent “civic” no et faci la foto al cotxe i et deixi un paperet?. Sabeu que per evitar tot aixo, necessites un transport sanitari, lo que costa i lo que val ? Em penso que en comptes d’agents civics han posat agents “que no veuen mes enlla del seu nas” i resulten ser mes incivics que els propis incivics.
  Tambe manifesto el fet de que els agents de la zona blava haurien de portar una cartereta penjada a la cintura amb canvi en monedes, ja que els comerços de la vora de les zones blaves estan cansats de donar cambi a canvi de res. I per ultim…. AL LORO !! QUE NO ESTAMOS TAN MAL !!.

 4. Tens raó, cagumdéu!!

 5. A Berga no tenim riu. Aquesta mancança ens obliga a pixar al carrer quan és Patum (qui no ha pixat al Vall de Baix o als entorns de la plaça Maragall per Patum?) o quan la nit se’ns descontrola. A Ripoll sí que en tenen de riu. I com és lògic, el jovent del poble, després d’unes quantes cerveses, complementa el cabal habitual del Ter amb les seves “aguas menores”. S’ha fet tota la vida això, però es veu que no s’hi val. L’altre dia, tornant de la festa major de Queralbs, dos joves de Ripoll van ser atacats per la Guàrdia Urbana del poble/ciutat amb l’excusa que estaven pixant al riu.

  Per protestar contra aquest fet inacceptable (el dret a pixar tranquil és sagrat), i contra la multa que volen imposar als pixaners, algú de Ripoll ha organitzat una pixada popular: http://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/8927/convoquen/agost/pixada/popular

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s