Abans nevava més?

el VallVoltant pels carrers i bars de Berga, no és pas estrany sentir aquesta pregunta transformada en afirmació rotunda: “abans nevava més”.

Els defensors d’aquesta tesi acostumen a desenvolupar-la dient que, abans, cada hivern nevava més dies que aquests últims, que les nevades tenien més substància que no pas ara i que cada any, com a mínim, queia una senyora nevada.

Si volem ser rigorosos en les nostres afirmacions -si només es tracta de garlar al bar ja és una altra cosa-, em sembla que no n’hi ha prou amb refiar-nos de la nostra memòria i la dels més propers. Els anys van passant i no podem recordar, amb exactitud, què ha passat en cadascun dels nostres hiverns.

En general, tendim a tenir memoritzades les grans nevades de la nostra vida, però no podem (o no solem) recordar amb tanta precisió tots els hiverns on la neu, a Berga, ha escassejat.

L’any 1989, l’enyorat Lluís Viladrich va publicar un article a l’Erol titulat “Neva o no neva?”. El seu objectiu era plantejar i analitzar aquest mateix debat popular: abans nevava més?

Abans d’endinsar-se en l’estudi del tema, el Lluís també era dels que tenia la sensació que “abans nevava més”. Per confirmar o desmentir la seva sospita, va analitzar les nevades berguedanes del període 1955-1988 i va extreure’n algunes conclusions. Per exemple:

* A Berga veiem flocs o volves de neu de cada any, però hem de “suportar” anys en els quals la neu no genera cap mena de gruix ni un sol dia. Mirant enrere -buscant entre aquells anys on, presumptament, nevava més- trobaríem que, a Berga, els anys 1957, 1959, 1974 i 1975 les volves caigudes no feren cap mena de gruix.

* En el període 1955-1988, a Berga, la mitjana de dies de nevada per any fou d’entre 5 i 6. S’entén que el típic dia que cauen quatre volves sense importància ja compta com a dia de neu.

* En el període esmentat, l’any més nevós fou el 1967, amb 12 dies de neu caiguda sobre Berga. El que menys fou el 1961, amb un sol dia.

A aquestes conclusions, i veient com ha anat el tema neu-Berga en els últims vint anys,  podríem afegir-hi dues observacions:

1. Al cel de Berga (per dir-ho d’una manera molt poc científica) li costa molt generar nevades superiors als 30 cm de gruix: des del 1988, només hem assolit (sense superar-la) aquesta xifra tres vegades (1993, 2001 i 2006).

En el període 1955-1988, segurament només trobaríem dues nevades del mateix nivell: el 3 de gener del 1979 i la famosa nevada del dia de Nadal de l’any 1962 (la que, a diferents punts del litoral i prelitoral català, va regalar mig metre de neu). En ambdos casos tornaríem a topar amb el mateix gruix “límit”: 30 cm.

Anant més enrere, trobaríem una altra nevada de pam i mig (27 de desembre del 1906) i les dues grans nevades (documentades) de la història contemporània (segles XIX i XX, per entendre’ns) de Berga.

Jacint/o Vilardaga, a les seves Efemérides Bergadanas, va escriure que entre els dies 23 i 24 de febrer del 1916, a la capital berguedana va caure una nevada que acumulà mig metre de gruix.

El mateix autor, en el mateix llibre, va escriure que Berga no rebia/patia/gaudia d’una nevada tan forta des del 16 de maig (???) de l’any 1829, quan, segons Vilardaga, a Catalunya va caure una espectacular nevada general que deixà un gruix de 80 cm des de la costa fins el Pirineu.

2. Amb aquest conjunt de dades, podem arribar a la conclusió -segurament molt poc rigorosa- que Berga rep una nevada de mig metre un cop cada segle. Com que feina feta no fa destorb, potser que anem avançant feina. Així que… Déu nostru senyor, quan vulgui. Si vostè considera que un dia d’aquests hem de viure la nevada del segle, doncs endavant.

Per acabar, recordar que pel nostru bloc, i pel nostre bar, s’hi passeja un nen/noi/home/senyor que disposa de dades modernes (des de mitjan anys 90 fins ara), i coneixements amplis (en principi), per afegir una mica de rigor -i noves aportacions i conclusions- al debat abans nevava més? Si té ganes de garlar sobre el tema, ja ens ho farà saber.

Sergi

Anuncis

15 comentaris to “Abans nevava més?”

 1. nevara avui??? jo ja no se que pensar…tan que diuen….
  Aquest mati se suposa que la cota de neu esta a tan sols 300 metres i pel que se, a vic i a plogut i a puig-reig també plou una mica…i que jo sapiga estan a més de 300 metres d’alçada…ja veureu com neva abans a barcelona que aqui!!!

 2. Aquest dia de Reis de l’any 2009 no l’oblidaré. Al matí, semblava que faria la mateixa nevada de merda de sempre: mig centímetre a les teulades, a l’herbeta, als contenidors i al capdamunt dels cotxes. La tarda, però, ens ha obsequiat amb una senyora nevada: al terrat de casa meva, fa una estona, hi he mesurat un gruix de 17 cm de neu. Tot això que tenim. “Any de neu, any de déu”, que deien abans.

 3. 17 cm a berga???? quina enveja!! aqui a puig-reig amb prou feines uns 5cm de neu si i arriba!! va començar a nevar molt tard, a partir de les 5 de la tarda, quan ja feia estona que per terrassa i a cotes de 150 metres ja nevava i a navas, balsareny, manresa que estan entre 200 i 300 metres, nomes pluja i pluja…que raru…em sembla que per aqui la catalunya central repelem la neu!!!!

 4. Sergi, el teu germà ha avançat la tornada de Cuba? I nosaltres anar fent d’homes del temps dilluns al vespre! Això serà una nevada de merda! A berga ja mai neva! Som macus!

 5. Abans nevava més? Més material per a la discussió: avui fa 80 anys, a la Pobla de Lillet va començar a caure una nevada que deixà un gruix d’entre 5 i 6 pams de neu (un metre, més o menys) en aquest poble de l’Alt Berguedà.

  Una mica més d’informació sobre el tema a http://www.radioberga.cat/arxiu_noticies/efemeride.xsp?data=02-09

 6. Entre els dies 23 i 24 de febrer de l’any 1916, Berga va viure una súper nevada que acumulà mig metre de neu als nostres carrers: http://www.radioberga.cat/arxiu_noticies/efemeride.xsp?data=02-23

  Només lis demano poder viure, ni que sigui una sola vegada, una experiència similar.

 7. El 27 de febrer de l’any 1932, a Berga va caure una nevada que deixà un gruix d’uns 40 cm de neu. Des d’aleshores, la nostra ciutat no ha viscut (em sembla) cap nevada tan potent: http://www.radioberga.cat/arxiu_noticies/efemeride.xsp?data=02-27

 8. Ja fa massa dies que no parlo de nevades històriques. Els dies 9, 10 i 11 de febrer de l’any 1930, a Berga, “caigueren grosses nevades. Ja quasi havíem perdut el record de temps aixís. Va venir d’avall, i els nostres observadors tenen la màxima que una nevada grossa té de venir d’avall”.

  L’home del temps del nostru bloc ens pot confirmar, 80 anys més tard, que, a Berga, l’esperança (veure caure una nevada “grossa”) només ens pot venir “d’avall”?

 9. Avui fa 74 anys, a la Pobla de Lillet va començar a caure una nevada que acabà deixant un gruix de mig metre de neu: http://www.radioberga.cat/arxiu_noticies/efemeride.xsp?data=03-11

 10. L’altre dia -avui fa 138 anys-, a Sant Jaume de Frontanyà començà a caure una súper nevada de tres dies de durada que acumulà un gruix d’entre tres i quatre pams de neu en aquest bonic raconet de la Catalunya profunda.

 11. Avui fa 103 anys, els berguedans estaven distrets. Els va caure una nevada d’uns 30 cm: “la neu adquirí en aquesta Ciutat y encontorns un espessor de més d’un pam y mitj, seguintse un descens de temperatura tant notable com no ‘s recordava de feya anys. A consequencia de la neu y glassos acumulats en alguns de nostres carrers, malgrat les bones disposicions de les autoritats per evitarho, s’han tingut de lamentar caygudes de bon nombre de persones”.

 12. Si fem cas del baró de Maldà i el seu “Calaix de sastre”, el 3 de gener de l’any 1811 fou un dia de neu a Berga: “Ha amanescut lo cel núvol i ab nevada per tot. Ha continuat casi la mateixa neu i fred en tot lo dia. En esta nit ja ha tornat a nevar i, així, no vejam demà matí un gros mató, no de llet, sí que de neu en l’hort i pertot, i com bescuits d’ou, coberts de sucre, en les teulades de les cases i, com en est matí, passar lo dia a la llar del foc de la cuina”.

 13. Quan el Molineta i els seus compinxes diuen que a finals de setmana poden haver-hi sorpreses i que haurem d’estar molt atents i seguir dia a dia els mapes del temps, el poble no parla de res més: nevarà o no? Aquest dimecres, molt original jo, vaig iniciar una conversa amb una berguedana de l’edat del Kiku fent referència al tema. Em va agradar la seva resposta: “ara vinc de missa i han dit que la nevada ve d’avall. Abans dèiem que quan venia d’avall és quan se n’hi posava més… però ara, com que ha canviat tot, no sé pas què farà”.

 14. Berguedans, atenció si us plau:

  La matinada i matí de dijous hi ha una situació d’aquelles que no han fet massa soroll però que poden portar la neu molt a prop de Berga.

  En principi, cota de neu entre 600 i 800 m, que vol dir veure a nevar però que difícilment quedarà blanc, a no ser que una estona nevi fort.

  Jo m’hi fixaria!

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s