Berga, quan encara no havíem nascut

L'Abans BergaA partir d’aquest divendres 6 de febrer, i durant un any, a les llibreries i papereries de Berga trobareu, cada setmana, un nou fascicle de “l’Abans Berga”, un recull de fotografies antigues de la nostra ciutat.

Imatges de finals del segle XIX, del primer terç del segle XX, dels anys de postguerra o de les dècades dels seixanta i setanta amb les quals recordar, o descobrir, com ha anat evolucionant l’aspecte de la ciutat, i la vida quotidiana dels berguedans, des del tombant del segle XIX fins els anys previs al naixement de la majoria de gent que volta per aquest bloc i pel nostre bar.

El protagonista del llibre-col·leccionable són les fotografies, però a l’Abans Berga també hi trobareu lletra. No gaire, però una mica sí. La justa (o no) per complementar, mitjançant peus de foto de 4-6 línies i altres textos més llargs, la informació que proporcionen les pròpies imatges.

Per començar, el 1r capítol està dedicat a les places i carrers de Berga. Hi trobareu imatges de diferents carrers de la ciutat i una visió general de com ha canviat, urbanísticament, la capital berguedana des de finals del segle XIX, quan el nucli urbà de Berga era molt més reduït i compacte que l’actual.

A continuació, vindran capítols centrats en l’Ajuntament, la vida religiosa, les escoles, les fàbriques i molins, els vells oficis, la vida comercial, el calendari festiu, el temps d’esbarjo, les entitats, els esports o els entorns de Berga.

Feta aquesta introducció, vull aclarir que si us parlo de “l’Abans Berga” és perquè, juntament amb una altra berguedana (la Montserrat Molins), en sóc un dels dos autors. I no ho faig per vendre el producte o per intentar fer-me el puta; simplement és per confirmar que “això” és allò que algun dia havia explicat que començava a fer i que anava per llarg.

Per tant, si les fotografies no us agraden, si la cosa us decep o si veieu errades en el conjunt dels fascicles, ja sabeu contra qui podeu apuntar. I si voleu deixar dites les vostres crítiques o decepcions envers la cosa, aquest és un bon recipient per a comentaris de tota mena.

BergaAixò de les errades és una cosa que fa patir una mica. Són moltes fotografies, molta gent diferent retratada, molts edificis, entitats, fàbriques, oficis o botigues a comentar (de les quals, fa molt poc, no en sabia absolutament res) i són imatges d’èpoques ben diferents. I per oferir informació concreta de tot plegat t’has de bellugar entre fonts d’informació de dubtosa fiabilitat: la bona o mala memòria de la gent (“em sembla que era l’any…”), inscripcions estranyes a darrera la imatge original, fotografies difícils de datar, etc. Per tant, les possibilitats d’equivocar-se són infinites. Esperem minimitzar-les.

Posats a sincerar-me, també vull deixar dit que fa ben poc temps, posem fa 2 o 3 anys, d’història de Berga no en tenia ni puta idea. A la universitat no hi havia cap assignatura que fos “Història de Berga” o del Berguedà i el fet era que, malgrat ser un llicenciat en Història (que tampoc vol dir gran cosa), no sabia pràcticament res del passat de la meva terra més propera.

Amb aquesta confessió no vull fer entendre que ara en sé molt d’història de Berga. El contrari. Només deixo clar -mans netes- que tot ha anat molt de pressa. Fa pocs anys ni un borrall i ara toca fer veure -tan bé com es pugui- que ho sé tot del passat més immediat de la nostra ciutat.

Berga, el VallEl penúltim apartat d’aquesta entrada el vull aprofitar per subratllar que si us parlo de l’Abans no és per fer-ne promoció “egoista” per intentar vendre’n més (que tampoc seria un gran crim). El contracte que vam fer amb l’editorial -i que m’hauria de repassar per veure què collons vaig signar- em sembla que deia que els autors no cobren en funció de les vendes. Cobrem una xifra per fer el producte i ja està. Una xifra que, dit sigui de passada (i tampoc cal especificar), no em convertirà en el tiu més ric del bar. Només em permetrà anar tirant, uns quants mesos més, amb la meva dieta preferida: quintus, croissants de xocolata i algun flam de tant en tant.

Per acabar, un últim aclariment: si us mireu els textos de l’Abans, no hi trobareu ni putes ni sociates ni barraques. Allà, sóc un altre Sergi. Segurament més avorrit, però qui paga mana. A l’Abans he de fer veure que sóc un historiador rigorós i mesurat. A la nostra casa gran -el bloc- escric el què vull i com em ve de gust. I que per molts anys.

Si voleu comentar el tema de viva veu, ja sabeu el meu horari de despatx: al bar, divendres i dissabtes a la nit i els diumenges si juga el Barça.

Sergi

Anuncis

6 comentaris to “Berga, quan encara no havíem nascut”

 1. Tengui!
  I per cert Sergi, a la foto dels autors podies haver rigut una mica…
  Els autògrafus quan?

 2. Sí, encara no havíem nascut, diuen. A mi ningú m’enganya. Algun element especialment preconstitucional del bar ja devia circular o estava en procés a l’època de les fotos. I en blanc i negre! Déu meu… Mill, vés pensant en tancar el bar i reconvertir-lo en centre de dia.

 3. Per seguir la crítica de la foto dels autors… Sergi, et costava molt treure’t l’anorac per fer-te la foto…

 4. Atents al programa Cultura del CanalTaronja d’aquesta setmana!

 5. Si heu agafat el costum de mirar-vos els fascicles de l’Abans Berga que van sortint setmana rere setmana, veureu que avui canviem de capítol. Des del principi fins ara, tot formava part del capítol 1: el de les places i carrers. Aquest capítol era “responsabilitat” meva: els textos, la selecció definitiva de fotos i els errors eren cosa meva.

  Ara vénen dos capítols que NO són “meus”: el 2 i 3, centrats en l’Ajuntament, la vida religiosa i les escoles.

  A continuació vindran els capítols d’INDÚSTRIES I OFICIS; VIDA COMERCIAL I SERVEIS; TEMPS D’ESBARJO; FESTES I TRADICIONS i, per últim, el dels ENTORNS de Berga.

  D’aquests seran responsabilitat meva els d’Indústria i oficis, Temps d’Esbarjo i Entorns.

  Com que a les tapes i als fascicles no ho diu, escric aquí qui ha fet què.

 6. Espolsant responsabilitats, veig. Igual que un polític.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s