Callejeros

callejerosEls divendres a la nit, a Cuatro, fan un programa que molts de vosaltres ja n’haureu sentit a parlar i que, malgrat que es tracta d’un programa de relativa joventut, ja ha aconseguit alguns premis de l’acadèmia de la televisió. Per als que encara no l’han vist mai, grosso modo Callejeros tracta de recuperar aquell periodisme de carrer, càmera en mà, i posar a l’abast de la gent alguns temes que, en condicions normals, no apareixerien als informatius. Un periodista amb una càmera recorre l’Estat espanyol a la recerca d’un documental social, per dir-ne d’alguna manera, i acostar als teleespectadors les misèries i les il·lusions en què viuen molts dels seus paisans.

Normalment acostumen a introduir-se en el món de la immigració, de les drogues, del dia a dia en barris marginals… de problemes socials, al capdavall. Però alhora també mostren altres vessants del món en què vivim, com ara el tren de vida que porten les persones milionàries d’Espanya o bé el mercat de cotxes de luxe. És a dir, és un programa-documental que transcorre entre la sòrdida i difícil supervivència d’un barri de Còrdova, per exemple, fins a l’opulència desmesurada dels que fa anys que tenen la llum pagada. Un bon exemple de bon periodisme (al meu humil entendre) que posa de manifest que no tot és blanc o negre, sinó que la vida, millor dit, el fet de sobreviure a la vida, es mou en un ventall de matisos cromàtics per on fluctuen putes i ionquis, al costat de ducs i comtes. Un retrat costumista d’això que en diem vida i que, a mans d’un literat, ens semblaria de pura fantasia. Però, malgrat tot, es tracta de la crua realitat.

Personalment és un programa que trobo molt interessant, ja no només per la qualitat dels continguts quant a temàtica, que també, sinó en la manera d’enfocar-ho. És una manera de fer exercici de consciència sense haver-se’n d’anar mentalment a les imatges de nens desganats a l’Àfrica negra. En aquest món en què vivim de vegades se’ns fa difícil que la supervivència es trobi al pis de sota a casa nostra.

Marcel

Anuncis

2 comentaris to “Callejeros”

  1. N’ he sentit a parlar molt bé del programa. De fet al yutube n’ hi ha molts fragments memorables.

  2. No sé quan ho va emetre Cuatro però jo l’he descobert ara. Es tracta del reportatge que van fer sobre els Sanfermines. De l’estil de Callejeros: res de bonitas carreras a l’encierro, toreros glamourosos o famílies entaulades de restaurants de 5 forquilles. Callejeros ensenya la crua realitat: pixarades, ferides, borratxeres, guiris en pilotes, els serveis de neteja, ex-presos… En fi, el vídeo que tota mare s’ha de mirar quan el seu fill adolescent li diu que vol anar als Sanferminres.
    Els vídeos al youtube no són de la millor qualitat. Els ha penjat l’usuari mossodesquadra. Estan penjats en 6 parts:

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s