Que no saps qui sóc?

porrons vall patum 08 Hi ha moltes maneres d’explicar què és la Patum. Que no saps qui sóc? seria una manera de sintetizar-la. La festa berguedana  (com tantes altres, suposo) funciona per influències, per col.leguisme,  depèn de la família a la qual pertanys, d’on treballes, la posició en la societat berguedana… Els intents de voler explicar la festa com a democràtica i participativa fan una mica de riure. Hi he pensat fent una relectura de tot el que es va a dir ara fa un any en les entrades El que més m’agrada i Dissabte de passacarrers. Molt divertit.

I això és bo o dolent? Això és. Aquestes són les normes del joc i hi jugues o no hi jugues. Tampoc no passa res si no portes el Gegant Negre o no saltes de ple. Com diu el tòpic, hi ha tantes maneres de viure la Patum com gent que la viu.

Sovint, els berguedans ens creiem el melic del món i que aquest gira al voltant de Berga i la Patum. No en fem un gra massa? De debò som tan bemparits? No tenim coses a millorar? Se m’acudeixen unes quantes preguntes. Tots els mals de la Patum són per culpa dels pixapins? És útil i positiva la feina del Patronat de la Patum? És correcta l’actitud individual de cadascú en la festa?  Per què hi ha persones que tenen càrrecs vitalicis i/o hereditaris? Per què s’han desvirtuat tant les coreografies de les danses que fan les comparses? Sabem exportar la Patum al món? Per què cada any la Patum s’acaba més tard? Per què li deixen un instrument al tabaler si no té sentit del ritme? Per què quan acaba una comparsa, l’altra que ha de sortir a la plaça encara no està a punt? Que no saben l’ordre?

Segur que la llista de preguntes seria llarguíssima i la d’elements positius encara més. Perquè, per moltes coses que no ens acabin d’agradar, és la nostra festa. I, per això, per a molts és la millor festa del món.

Xavi Esclafidor

Anuncis

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s