Les berguedanes estan bones

Les italianes sí que són guapes! A veure si ve un autocar de sueques i… ; no puc baixar a Barcelona, estan massa bones… totes; jo tinc un especial predilecció per les valencianes; doncs a mi m’agraden les espanyoles ben espanyoles. Calleu. Les berguedanes estan bones.

Penseu en la Patum. Noies guapes per tot arreu. De 16 anys en amunt, i fins molt amunt, o, si ho preferiu, de 50 en avall… i fins molt avall. Sí que n’hi havia de forasteres, però la majoria eren de la terra: de Berga mateix o d’algun poblet o masia dels Països Berguedans.

Insisteixo: les berguedanes són belles. Ara, l’any passat i segles enrere: “Veuràs minyones de plata que anden pels carrers“, deia, fa 400 anys, el rector de Vallfogona parlant del paisatge urbà de Berga. El baró de Maldà, l’any 1811, li donà la raó: “jo també dic haver-hi (a Berga) algunes cares d’estes bastant boniques i brilloses en lo caminar“.

Les berguedanes ja eren precioses quan totes es deien Ramona, Antònia, Dolors o Roser, i la que havia nascut més lluny de la plaça de Sant Pere provenia de Mas d’Huguets o Coforb, i encara n’estan ara, quan aquests noms de tieta van quedant enrere i Berga està plena de noies que tenen les arrels a Andalusia, Galícia, Marroc, Romania, Índia o la Xina.

Queda clar, per tant, que la bellesa de les berguedanes no és ètnica. És el contacte amb la terra, l’aire, el sol, les ombres i l’aigua dels Països Berguedans el què els endolceix la fesomia.

* La fotografia no pretén faltar el respecte a cap noia. El contrari. Podria haver-hi posat la imatge de moltes berguedanes, però potser elles no volen aparèixer aquí ni tampoc es tracta de destacar-ne una per sobre la resta. A més, la imatge retrata una altra de les dolces criatures que viuen i pasturen a la nostra terra: la vedella del Berguedà.

Sergi

Anuncis

5 comentaris to “Les berguedanes estan bones”

 1. Molt bé Sergi, bon intent. Però jo no sé si seria tan localista…
  Resulta que entre turisme i immigració, els catalans veiem a passar noietes de tot el món. Lògicament, tant a casa com a fora n’hi ha que estan ultrabones. També hi ha bodris. De totes maneres, i parlant en general, sempre m’ha semblat i he defensat que les ibèriques són ties de màxim nivell.
  Això no treu que, si mai em convé, passi a fer propaganda entusiasta d’eslaves, perses o tailandeses.

 2. Sí, les berguedanes estan bones. La llàstima (oi, Sergi?) és que moltes només apareixen per Patum o bé són força inaccessibles pels motius que sigui. No debades, jo mai t’he vist amb una d’aquestes berguedanes que fan girar…

  I pel que fa a això de la foto, em sembla una bona metàfora: producte berguedà autòcton i de qualitat, reconegut a fora de les nostres fronteres, amb denominació d’origen, amb banyes de recent casades i unes bones mamelles!

 3. La foto, molt bé. Però d’on l’has treta? Google imatges – “berguedanes bones”, “vaques marmi”, “bestiar berguedà”? Però quan l’intentes guardar et dóna el nom predeterminat de “show_foto1”. Sergi, havies d’haver canviat el nom per un de més adient. Aquests detalls s’han de cuidar.

 4. Fa 200 anys, no totes les berguedanes estaven bones. Tal dia com avui, de l’any 1810, el baró de Maldà va apuntar al seu “Calaix de sastre” que a la Berga del moment hi havia “moltes dones amb golls sota la barba, fins al pit, com barballeres de gall dindi”.

 5. Llegint un llibre de nazis he pogut confirmar que la gent del bar a vegades té raó: les eslovaques són insuperables. Si el poble va tornar malalt de Bratislava, no sé què hauria passat si hagués anat a Kosice: “és la ciutat del món on he vist la concentració més gran de noies guapes, i quan dic guapes, vull dir que són extraordinàriament belles”. L’afectat pels estralls causats per la bellesa dels monuments d’aquesta ciutat de l’est d’Eslovàquia és Laurent Binet, l’autor d’HHhH (Himmlers Hirn heibt Heydrich: el cervell de Himmler es diu Heydrich), un llibre magnífic. Que qui era Reinhard Heydrich? La bèstia rossa. El botxí de Praga. L’home més perillós del Tercer Reich.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s