Històries del punk: Cicatriz (Enemigo público número uno)

cicatrizSegur que molts i moltes heu cantat allò de “Lola, por qué estás sola”. Jo sí, fins i tot dalt d’un escenari. És un dels hits de Cicatriz, que després d’Eskorbuto podríem considerar el segon grup més autèntic de punk.

Originalment es deien “Cicatriz en la matriz”, i es van formar el 1983 en un centre de desintoxicació de drogues de Gasteiz. L’experiment pretenia ser una teràpia de grup.

El primer disc és de 1985, un treball compartit amb altres grups (entre els quals Kortatu, que també debutaven). Cicatriz hi aportava els imprescindibles “Cuidado Burocrata”, “Escupe” i “Aprieta el gatillo”. El 1986 graven el segon i els lectors del diari Egin, fidels a la seva fama d’intel·ligents, els van votar com el millor directe de l’any.

Cicatriz era conegut sobretot pel seu cantant, Natxo Etxebarrieta, àlies “Natxo Cicatriz”. L’accident de moto que patí el 1988 farà que hagi d’actuar amb la seva inseparable i mítica crossa, que es convertirà en l’emblema del grup.

Precisament, Natxo Cicatriz serà detingut carregat de speed que portava d’Holanda. El títol del següent disc és la condemna que li va caure: 4 años, 2 meses y 1 día. Aquest disc el van poder gravar gràcies a la indemnització que Natxo Cicatriz va rebre per l’accident de moto.

Entre 1993 i 1995 moriren tots els seus components a causa dels estralls de l’heroïna.

Lletres dures i directes, contundència i un estil de punk que els acostava en part als mítics Sham 69, són les credencials de Cicatriz. Deleiteu les vostres orelles amb el més que mític “Aprieta el gatillo”, cançó coneguda també com “Enemigo público número uno”.

Des del tamboret

Anuncis

One Comment to “Històries del punk: Cicatriz (Enemigo público número uno)”

  1. Volem mes histories del punk!!!!!! jo no en sabia gaire res i esta be fer cultura.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s