El més ben parit

Es veu que això és l'escut del Berguedà. Poc guapo, eh?Fa uns quants anys, a TV3 van fer un programa que en deien El Favorit. Els espectadors havien d’escollir el seu personatge preferit de la història de Catalunya. Va guanyar el rei Jaume I el Conqueridor.

Ara ens toca a nosaltres. La gent del blog de la Granja (és a dir, tothom que passi per aquí) ha de triar el seu favorit. El personatge més destacat de la història… dels Països Berguedans, el nostre marc geogràfic i sentimental de referència.

Busquem l’home o dona més ben parit de la nostra història. El poble decidirà qui és el berguedà que mereix aquest reconeixement. El vot és lliure. No hi ha cap llista tancada de candidats. Tothom pot dir o proposar qui li sembli. Els escollits només han de complir un requisit: han de ser berguedans. No es tracta que hagin nascut a la comarca. Estem parlant de persones que tothom (tothom qui les coneix) identifica com a berguedanes.

Sense voler influir en el vot de ningú -simplement per donar idees-, a continuació podeu veure un seguit de possibles candidats al títol d’ MBP (el Més Ben Parit de la història dels Països Berguedans):

Berguedans universals (tan universals que de Navàs en avall ja no els coneix ningú) com Guillem de Berguedà o Ramon Vinyes Cluet; berguedans mediàtics com el Titot, el Kap o mossèn Ballarín; esportistes (Marc Coma, les noies del F.S. Gironella, el xinu de Bagà…); compatriotes inclassificables però molt carismàtics (Pepito Feixuc, Casalets, Escallé, Kiku o el George Best berguedà: el Bunyu, jugador dels diables marmeis i rei de la nit berguedana des de fa… molts anys); professors que ens han ensenyat moltes coses a molts de nosaltres (Quim Sala, Dolors Santandreu, l’enyorat Pere Vilalta, Xavier Pedrals, Toni Lorente…); o polítics com Jaume Farguell, Josep Saña, Pere Comes i Calvet (conseller de la Generalitat republicana), Natxo, els eterns alcaldes de Borredà o Castellar de n’Hug, el Ramiru o el Joan/Juan Noguera, insigne alcalde franquista de Berga entre els anys 1958 i 1979.

Espereu, espereu, que no hem acabat. Encara hi ha molts més candidats. Tants, que si algun recull dos vots, em sembla que ja l’haurem de proclamar guanyador. Continuem: patriotes com mossèn Armengou o Antoní Messeguer; periodistes actuals (Pere Gendrau, Isaac Vilalta, Xavi Rossinyol, Martí Molina, Robert Calvo, etc.); els pares de la maixerina (els germans Farguell); Marcel·lí Buxadé, impulsor del canal industrial de Berga; escriptors com el Jordi Cussà; representants de les famílies (Rosal, Pons o Viladomiu) que posaren en marxa, i mantingueren en funcionament, fins a finals del segle passat, les colònies tèxtils del Baix Berguedà; empresaris actuals; maquis llegendaris com el Marcel·lí Massana o el Ramon Vila Capdevila el Caracremada; gent del món del futbol (Jordi Torné, el Nandu nosemusdeixeuresinosemusfeumal, el forner de Vilada, el Rivelinu o el Ricardu) i, per acabar, dos enemics irreconciliables en la seva llarga lluita per aconseguir ser reconeguts com a speaker oficial de la comarca: Fermí Riu i Pep Graus.

Qui és el berguedà més ben parit de la història? La decisió és vostra. Podeu triar un, dos o tres dels esmentats, escollir algun altre personatge que no apareix en aquesta llista o podeu parir el què vulgueu. Es tracta de compartir opinions, candidats i atrocitats. Vosaltres decidiu si val la pena votar i dir-hi la vostra o si aquest post mereix ser condemnat al pou on van a parar moltíssimes entrades que, cada dia, apareixen publicades en blogs de tota mena i que no es llegeix ni Déu.

El mindundi del Senyor de les Porres

29 comentaris to “El més ben parit”

 1. Va disparo primer: voto Marcel·lí Massana, mossén Armengou i el periodista més mediàtic que t’has descuidat de mencionar, Arcadi Alibés l’heroi de Canaletes.

  També t’has oblidat del Sagalés que va jugar al Barça(de handbol, no fotem).
  Si algú té ganes de votar frikisme, també es pot donar l’opció de la bruixa Aramís Fuster.

 2. Jo també voto mossèn Armengou. I des del punt de vista personal, també dóno un vot al Ramon M. Serchs. Si no se l’haguéssin endut tant d’hora possiblement l’hauríem pogut comparar amb Mn. Armengou, per compromís, idees i feina feta.

 3. Sempre acostumo a tendir cap als que tenen els collons de dir les coses pel seu nom i no se n’amaguen ni se n’avergonyeixen; així, doncs, em quedo amb Guillem de Berguedà, Marcel·lí Massana i mossèn Armengou.

 4. M’és difícil valorar la repercusió dels berguedans, especialment quan valorem gent de diferents segles. Per tant, he demanat al Sr. Google a veure què en pensa:

  Quantes pàgines fan referència a aquests personatges?

  1) Guillem de Berguedà (694000)
  2) Marc Coma (198000)
  3) Francesc Ribera “Titot” (127000)
  4) Aramís Fuster (51800)
  5) Ramon Vinyes i Cluet (3070)
  6) Ramon Vila Capdevila (2140)
  7) Mossèn Armengou (1710)
  8) Marcelí Massana (358)

  No els he mirat tots, però el Guillem de Berguedà sembla que porta una bona avantatge.

  Tot i això el meu vot és per:
  1) Guillem de Berguedà (per l’època que va viure i la repercusió sobre la llengua)
  2) Mossèn Armengou (per la personalitat, les idees i la manera de ser)
  3) Ex-aequo als Srs. de les colònies, per la seva emprenadoria.

 5. Jo voto pel Pep Gitano o Gitano Boig, crec que cal fer justícia i almenys mereixeria un premi a títol postum.

 6. Senyor Parce, vostè considera “berguedà-berguedà” al Joan Sagalés, exjugador del Barça d’handbol (té la samarreta penjada al Palau, senyal que fou un jugador destacat)? El mindundi no té ni puta idea de la vida del Sagalés. Només pregunta si aquest senyor (nascut i crescut a Berga?) manté algun lligam amb la nostra ciutat. Quan fa que no ens visita? Ha entrat mai al nostre bar?

  Senyor Sacanell, si en té ganes, expliqui’ns més coses del Gitano Boig. El mindundi tampoc sap res de la vida d’aquest senyor amb un sobrenom tan prometedor.

  Per acabar, un aclariment: aquesta mena de Pedraforca pintat per un nen de 2 anys que apareix al bell mig de l’escut comarcal no és, només, una reproducció de disseny de la nostra muntanyota més coneguda. El dibuix té un doble sentit. Una dobla lectura. Coses d’artistes. Les punxes de la cosa blanca també reflecteixen un parell de mamelles. És una referència subtil a un altre dels elements que donen identitat a la nostra terra: les berguedanes, tetudes o no, estan bones. Avui i ahir: http://lagranjaberga.wordpress.com/2009/06/19/les-berguedanes-estan-bones/

 7. Jo estic en la línia del Marcel. Si escollim el més ben parit ha de ser algú que no s’arronsi, que tingui les idees clares, que tingui coneixement i capacitat de liderar. Per tant:
  Guillem de Berguedà: 3 punts
  Mossèn Armengou: 2 punts
  Marcel.lí Massana. 1 punt
  Potser hi hauria altres categories com “personatges carismàtics” o alguna cosa així.
  Berguedans que destaquin en l’actualitat fora de la comarca. Hi afegiria algú en el camp de l’arquitectura (Sagrada família), en el camp de la música… però la llista la trobo força completa.

 8. Us il·lustro: en Joan Sagalés va néixer i créixer al pis de dalt de la Granja. Als anys 80, quan era una estrella de l’handbol mundial, venia a repartir els premis dels jocs de cucanya de la festa de la plaça Maragall, allà pels volts del 15 de setembre, Mare de Déu dels Dolors. I sí, té la samarreta penjada al Palau. Sincerament Mill, crec que hauries de penjar una foto seva al bar, i que la vingui a inaugurar.

  Afegeixo un nou candidat a la llista, en la línia del Gitano Boig: el Gato Negro, a qui Albert Pla li va dedicar una cançó anomenada “És que avui s’ha mort l’Antoniu”. Escoltant la lletra ja es veu que li va dedicar a ell…

  Però si he de votar en primera posició a algú, voto pel Caracremada, àlies també capità Raymond. El Massana era ben parit, però era un showman (és a dir, molt espectacle i pocs trets). En canvi el Caracremada va ser el membre de tota la Resistència francesa que més nazis va matar, i per això li van donar una medalla. Amb un parell de collons, sí senyor.

 9. Totalment d’acord, amb l’anterior comentari pel que fa al Gato Negro, potser mereixeria un premi “ex aequo” junt amb el Gitano Boig. A més sembla que tots dos, tot i que jo no els havia vist mai, tenien destacats membres virils.

 10. Avui fa 102 anys morí Marcel·lí Buxadé, pare del Canal Industrial de Berga. No sé si es mereix el títol pòstum de “berguedà més ben parit de la història”. En vida, ja va rebre molts honors: fou nomenat fill predilecte de la ciutat i va veure com un dels principals carrers de la Berga del seu temps -el de les Canals- passava a dir-se, oficialment, carrer Buxadé. Una mica més d’informació d’aquest senyor a http://www.dbergueda.cat/noticies/efemeride.xsp?data=08-05

 11. Sobre un dels més votats com al bergueda més ben parit, Josep Armengou:
  http://lallupiaalbina.wordpress.com/2009/07/09/josep-armengou/

 12. El 7 d’agost de l’any 1963 morí Ramon Vila Capdevila, un dels candidats al MBP (el berguedà Més Ben Parit de la nostra història): http://www.dbergueda.cat/noticies/efemeride.xsp?data=08-07

  Un altre possible candidat encara és ben viu (i esperem que per molts anys!). Ahir voltava pel carrer Major, cada dia és notícia i ben sovint seu i beu al nostre bar. De qui estic parlant? http://www.dbergueda.cat/noticies/noticia.xsp?id=6434

  Si voleu dir-hi la vostra sobre qui mereix el títol d’ MBP, ja sabeu com funciona la cosa: podeu deixar un comentari aquí o enviar un sms al 821 (ni un pas enrere!). Cost del missatge: 5 eurus. Evidentment, entre els participants no se sortejarà res. Al nostre bar, funcionem com a Manlleu: cadascú es paga lo seu.

 13. El Titot sense dubte, no conec cap Berguedà capaç d’omplir un recinte amb unes 8.000 persones, tal i com va passar el dia del presumpte comiat de Brams.

  Salut!

  Ei! cal apuntar-se al Facebook per donar suport als de la tele, que els volen tancar i ens quedarem sense els programes de Patum. Collons la TDT. Televisió Desastre Total.

 14. L’adreça del Facebook, volem una TDT pel Berguedà

  dew

 15. sens dubte, isaac vilalta, ben parit de cap a peus i més internacional impossible!

 16. estic d’acord amb el MARC!!!

 17. Als Països Berguedans som molts els que “perdem” algunes hores setmanals voltant per les belles muntanyotes que tenim a tocar. D’enamorats del bosc n’hi ha de moltes menes: alguns sortim de casa per passejar, respirar bons aires, mantenir la forma i espolsar-nos (o ordenar) les cabòries i n’hi ha d’altres que van a tota hòstia. Són unes màquines. Coincideixes a una cursa amb ells i ni els veus: només començar ja et treuen minuts i quan acabes ja s’han dutxat.

  De ben parits d’aquests, a la nostra terra en tenim uns quants. Ahir mateix, en aquella cursa que fan a la torre de Collserola, un berguedà i una berguedana (adoptiva) van fer un paperàs. Ho diu el Mundu! http://www.elmundodeportivo.es/gen/20091007/53799021063/noticia/espectaculo-en-el-skyline-de-bcn.html

 18. El Sostres defensa que l’MBP (el Més Ben Parit) dels Països Berguedans, i de tot Catalunya, és mossèn Ballarín. Ahir, en un article molt divertit, deia que el Ballarín ha de ser “el nostre primer cardenal, guardià de la fe i secretari nacional de formació espiritual” d’una Església catalana independitzada d’Espanya i del Vaticà.

  En aquest mateix article també s’hi podien llegir propostes com les següents: “Fundar un Estat confessional i que els Deu Manaments siguin el nostre Codi Penal”, “que Martínez Sistach sigui enviat de missioner al país més negre i amb més panteres de tot Àfrica”, “restablir el càstig físic a les escoles” o “enderrocar la catedral amb els seus càrrecs actuals i proclamar el poder de Santa Maria del Mar”.

  Si voleu llegir l’article sencer, http://paper.avui.cat/article/cultura/1579/una/esglesia/nacional.html

 19. L’actual líder de la Lliga Porrera és un noi/home molt ambiciós: vol guanyar la nostra Lliga, ja fa dies que es passeja per TV3 buscant l’èxit, és un professional de la 2a Regional (què crida aquell sagal? Primera Regional!) i avui surt al Regió 7. Que vols aspirar a l’MBP dels Països Berguedans?
  http://www.regio7.cat/cultures/2010/01/21/quin-sera-millor-dels-nostres-trincos/64901.html

  Avui fa 34 anys, ens va deixar un altre candidat al guardó (pòstum) del Més Ben Parit dels Països Berguedans: http://www.dbergueda.cat/noticies/efemeride.xsp?data=01-21

 20. Doncs jo voto pel Forner de Vilada! És mític aquell home. Encara recordo el partit contra el Sant Llorenç…En fi, únic en totes les facetes. Hi ha col·laborat a la Colla de Geganters. Ah, i el Serra ja sap qui sóc!

 21. Bé, Sergi, m’agrada…amb la descripció de les grans fites que estic assolint crec que queda evident que les meves opcions al MBP són molt molt serioses!!!
  I després de surtir pel Regió7, val a dir que no em conformo i vull fer el triplet: Regió7, Berguedà Actual i Panxing!

 22. No cal dir que ho fas de collons, Margi. De collons.
  Però el premi al “Més ben parit” em sembla que avui ha de ser pel Villegas, que ha portat el Cantimplora a la tele 3. La cara que paria la Mascó quan ha sentit això de celebrar les eliminacions de la selecció espanyola! Li deu haver sonat a marcianu, pobreta.
  En fi, que ja tinc ganes de poder fer la celebrada posterior a l’eliminació del mundial.

 23. Molt bé Villegas moooooooooolt bé!!!! Margi, amb el teu permís: and the winner is… MARTÍ VILEGAS CANTIMPLORA I PUTA ESPANYA!!!!!

  Brutal!! Els de la Trinca no van tenir més remei que felicitar-lo. Què hi dirà en Cantimplora?

 24. La premsa sèria (As i Marca) diu que, a la propera temporada, un fill dels Països Berguedans jugarà a la Premier League. Un tal Enric Vallès, de 20 anys, nascut a Puig-reig, i criat a can Barça, acaba de fitxar pel Birmingham. Què cabron, jo volia ser com ell!
  http://www.marca.com/2010/05/20/futbol/futbol_internacional/espanoles_mundo/1274355457.html

 25. Sobre un candidat al MBP dels Pasïsos Berguedans (per cert, encara no hem decidit qui és el guanyador):
  Impedeixen l’edició del dietari de Mossèn Armengou, una pena tot plegat: http://ves.cat/alBA
  Em fa força ràbia posar l’enllaç del Regió7 perquè la credibilitat d’aquest diari és la que és. El cert és que no s’editarà.

 26. Què bemparida és aquesta entrada. Però qui és l’MBP? No ho vam decidir mai, no?

 27. Una opció més. És ella la Més Ben Parida dels Països Berguedans? Li agradaria jugar als Marmeis 3.1?
  http://www.dbergueda.cat/noticies/noticia.xsp?id=11184

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s