Hola avi!

Des del 1930, quan fou inaugurat, tots els presidents de la Generalitat de Catalunya han trepitjat, com a mínim una estoneta, el balcó de la casa consistorial de Berga.

Macià, Companys, Pujol, Maragall i Montilla han gaudit del plaer de poder saludar (i d’escoltar-ne alguns xiulets) al poble berguedà des del balcó de l’ajuntament de la ciutat.

Altres autoritats -que podrien merèixer un o mil dels nostres insults- també han tret el cap a la plaça de Sant Pere des d’aquest mateix balcó: l’Arias Navarro (el d’Españoles, Franco ha muerto), el Samaranch, el nostre Rei o el mateix Francisco Franco.

El dia 14 d’agost del 1932, avui fa 77 anys, Berga va rebre al president Francesc Macià, l’Avi.

Què en va dir la premsa del moment de l’estada de l’Avi al Berguedà (aquell dia, el president Macià també féu parada a Puig-reig i Gironella)? A La Vanguardia sortí publicada aquesta crònica.

A el bergadà, quinzenari d’ERC (el partit de l’Avi), explicaren detalladament com anà aquella jornada de visita del president Macià a la capital comarcal:

La plaça de la Creu, dita plaça Pi i Margall als anys 30Diumenge dia 14. Ja de bon matí els veïns engalanen llurs balcons amb domassos i banderes catalanes. A les dotze la ciutat ofereix un magnífic aspecte. L’engalanament era gairebé general. La gent començava a reunir-se a la Plaça de Pi i Margall (no sé si fan referència a la plaça de la Creu o a la de les Fonts), lloc destinat per a rebre al senyor Macià.

(…) Part del carrer del Roser fins a la Plaça d’en Francesc Macià (la plaça de Sant Joan) era totalment ocupat pel públic, oferint un aspecte imponent. Malgrat el sol canicular que en aquells moments queia, la gent aguantava estoicament.

L’Arribada. A dos quarts de dues la gent divisà l’auto en què viatjava l’Iltre. President. Una ovació unànime, delirant i entusiàstica retrunyí per l’espai quan en Francesc Macià dret damunt de l’auto saludava barret en mà al numerós públic que l’esperava. L’Alcalde Josep Maria Badia (afusellat per l’Espanya franquista l’abril de 1939), en nom de la ciutat de Berga, li donà la benvinguda.

(…) En mig de constants ovacions, s’organitzà la comitiva dirigint-se el Senyor Macià, acompanyat dels senyors Aiguader (alcalde de Barcelona), Ventura Gassol, Pere Comes i Calvet, Serra i Moret (consellers de la Generalitat els tres), Ajuntament de Berga i demés autoritats, cap a casa la ciutat. Durant tot el trajecte les ovacions no cessaren un moment. Tothom allargava la mà al senyor Macià: i foren moltes les dones i noies que el besaven devotament.

Macià proclamant la República Catalana el 14 d'abril de 1931Dels balcons, de la gentada que als carrers esperava el seu pas, es donaven continuats visques a Macià, al President de Catalunya, al polític honrat i a l’Avi. Era un fantàstic desbordament d’afecte i entusiasme que jamai Berga havia presenciat.

Parlaments. Mentre s’efectuava la recepció a casa la Ciutat, la Plaça de la República (la plaça de Sant Pere) s’omplí de gom a gom. Pot dir-se que s’hi havia congregat tot el poble de Berga freturós d’escoltar la paraula cordial, noble i efusiva del President de Catalunya. Fet el silenci, nostre Batlle senyor Josep Maria Badia dirigí breus paraules de salutació i benvinguda.

El senyor Pere Comes, diputat pel districte, pronuncià aquest parlament: Ciutadans de Berga, per fi hem satisfet un dels desitjos més vivament sentits per la ciutat de Berga: la visita de l’Il·lustre President de Catalunya, el qual no havia pogut venir abans per la tasca immensa que pesa damunt seu. La ciutat de Berga ha exterioritzat tot l’entusiasme que sent pel nostre President. Hem vist les nostres dones besant-lo, hem vist els nostres homes estrenyent-li la mà. La ciutat de Berga és dels llocs de Catalunya on s’estima més profundament el nostre Avi, el President de la Pàtria (…) Res més, companys: estic profundament emocionat, com a fill d’aquesta terra, per la gran jornada d’avui. Ciutadans, visquin les llibertats catalanes!

Després dels discursos de Jaume Aiguader i Ventura Gassol, Francesc Macià, que morí un any més tard (el dia de Nadal de 1933), va cloure els parlaments del dia adreçant-se als berguedans amb aquestes (i més) paraules:

En el curs dels meus viatges he vist molts sofriments individuals i col·lectius. I tinc el convenciment (…) que no hi haurà pau al món mentre hi hagi nacions oprimides per altres pobles de mentalitat i sentiment absolutament distints, i mentre hi hagi, també, classes opressores i oprimides”.

A continuació, Macià féu referència a l’Estatut. Un any abans, l’agost de 1931, els homes catalans (les dones encara no podien votar) havien estat citats a les urnes per dir Sí o No a l’Estatut; el primer estatut de la nostra història. Més del 90% dels votants (amb una participació del 75% dels catalans amb dret a vot) digueren que Sí a un Estatut que, entre d’altres coses, deia: Catalunya és un Estat autònom dintre la República espanyola; el poder a Catalunya emana del poble i el representa la Generalitat; la llengua catalana serà l’oficial a Catalunya.

Després de ser redactat i aprovat pel poble català, aquest text estatutari (l’Estatut de Núria) fou portat a Madrid. Allà, igual que en l’últim estatut (el que el Tribunal Constitucional ha d’acabar de polir un dia d’aquests, quan tinguin una estona), però seguint un ordre diferent (a nosaltres ens van fer votar després que l’estatut passés pel ribot de Madrid), el retallaren per totes bandes.

Pocs dies abans que el congrés espanyol (el 9 de setembre de 1932) aprovés l’Estatut Català -ja degudament esquilat. Per exemple, Catalunya hi era definida com a región autónoma dentro del Estado español-, l’Avi digué als berguedans:

Vaig declarar-me separatista d’una monarquia que esclavitzava la nostra voluntat. Enderrocat aquell règim, en ple esclat d’entusiasme de tots els pobles d’Espanya per la República, vàrem redactar l’Estatut de Catalunya. Ara fa un any que el vaig portar a Madrid. Amics meus: els límits de la voluntat d’un poble no poden ésser fixats en el paper escrit. L’únic límit és la mateixa voluntat popular”.

Sergi

Anuncis

4 comentaris to “Hola avi!”

  1. Hola, guapa! Estic amb la Núria aquí a dalt el cel, al núvols de les A, d’Avi! També hi ha la Rodoreda… i unes quantes mosses ben guapotes! Ja me’n recordo, ja, d’això que contes, vailet! Molt bonica, la vostra vila!

  2. Проект. Куплю лестницы
    Нужен электрик
    http://gigarealty.ru

  3. Pot ser un virus o algú donant suport a la selecció eslovaca…

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s