On recollons és això?

Ens havíem quedat a la pujada del Castell. Pujant, pujant, arribes a una esplanada a tocar del Castell i de la carretera que passa per sobre la ciutat. La línia dels 800 metres ja no queda gaire lluny. És un bon lloc per observar, una altra vegada, la fesomia de Berga. Una ciutat, parlem clar que no passa res, que no destaca per la seva especial bellesa, glamur ni monumentalitat. Tanmateix, des d’un punt enlairat, Berga guanya: té la seva gràcia. Sobretot pel seu emplaçament; fent de frontera entre la muntanya i la plana, i envoltada d’un paisatge força endreçat: camps, turonets, verdor, clapes de bosc, poblets i les muntanyes del Montseny i Montserrat fent d’horitzó.

Després de repassar que tot estigui al seu lloc (les canals de Sant Miquel aquí, la serra de Noet allà i les Maries un tros més enllà), i després de tornar a constatar que Berga necessita demolir el campanar de Sant Francesc si vol fer una mica més de goig (Berga, posa’t guapa), toca perdre alçada per tornar a la Berga del 700. Dels 700 metres, collons.

Per aconseguir-ho, podem anar baixant pel gens concorregut carrer Vilada, que ens porta fins al carrer de la Pietat. Una altra opció és no acabar d’arribar al carrer de la Pietat. A la part alta del carrer Vilada, surt un caminet que passant per entremig d’horts t’acaba conduint (no sé gaire com explicar-ho) fins a la part alta del carrer Castellar del Riu; un d’aquells racons -molt proper a l’inici del Trencacames i també a tocar del carrer Agricultura; el qual, des d’allà, miraculosament, ens condueix fins al bar- que molts berguedans només trepitgen per Patum: s’hi acostuma a fer un dels primers salts del Passacarrers de dimecres.

Un cop allà, hem de saber -o no, és una manera de parlar- que som a Pinsania: la Berga industrial de fa cent anys; actualment un lloc molt tranquil. N’és tant que, voltant per allà, et pots ficar el dit al nas amb total tranquil·litat: segur que no et veu ningú.

A la fotografia de la dreta es poden veure dos dels edificis d’aquest punt de Berga que abans eren fàbriques o molins. A primer terme veiem el molí del Brillant. Darrere seu, Cal Corneta, on ara hi ha l’Ateneu llibertari. Una menció especial també per la C-15 (som territori C15) que apareix a la imatge: al vidre de darrere hi ha una enganxina que, al seu moment, tenia la funció de promocionar aquest vehicle perquè tot déu se’l comprés. Diu així: Me lo cargo todo.

A continuació, més Cal Corneta, una fotografia dels horts que queden ficats entre el safareig de la Gratella i el detràs del nostre bar, i una imatge del callissot de la Gratella, que comunica el carrer Pinsania amb el safareig de la Gratella.

Per acabar, quatre fotografies d’un carrer que queda molt a prop del carrer Major i que és molt poc o gens transitat: el carrer Cardona. En una d’aquestes imatges podem veure una de les mil o deu mil capelles amb sants o mares de déu que formen part del paisatge urbà de Berga. Aquesta en concret la trobem a tocar del teatre Patronat, rebatejat com a cine España pels franquistes.

Sergi

Anuncis

4 comentaris to “On recollons és això?”

  1. Feia molts dies que estudiava molt seriosament obrir una secció de racons de Berga que ni Déu sap que hi són però, el Sergi, menys feinafuig mandranoemdeixis que jo, ja m’ha passat la mà per la cara! Potser que el fitxi de col·laborador, no?

  2. Anna E., si vols contractar algun dels serveis de la meva empresa (Sóc Més Garrulu Que Calbu&DjK associats que no sociates), hauràs de parlar amb el mindundi. Té la meva total confiança. Ara bé, tingues present que si vols alguna cosa de mi, hauràs d’afluixar la cartera: els meus honoraris són elevadíssims. Faig pagar les efemèrides, les entrades i fins i tot els comentaris de bloc a un preu caríssim.

  3. I les expulsions també les cobres?

  4. Ui, ui, ui, Sergi que t’ha sortit un subversiu a l’aula!! Mano dura!!

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s