Aquesta vegada sí

Les previsions s’han complert. Volíeu neu? Doncs neu! El país col.lapsat, merder polític al cantu i el territori amb més d’un pam de neu.

A Berga, no sé a quin lloc del rànking estarà la nevada però déu n’hi dó! El 8 de març de 2010 queda marcat al calendari de les grans nevades.

Xavi Neucat

Anuncis

7 comentaris to “Aquesta vegada sí”

 1. quines ganes que hi havia de neu!!!
  aqui a puig-reig ens hem quedat amb 15-20cm. estar prou be, pero crec que va nevar mes al 2001 i al 2006 mes o menys igual.
  pero durant les primeres hores del mari ja li costaba que agafes la neu tot i estar a 0ºc, i a barcelona despres de ploure tot el sant dia, en 3 hores en els barris mes alts cauen fins a 15 centimetres de neu!!! :(

 2. Jo només aportaré dades d’ahir:

  2/4 de 9 del matí – 24 cm
  a les 2 del migdia – 38 cm
  a les 7 de la tarda – 42 cm

  aquestes dades són preses amb un metro de paleta al jardí de casa, per tant són precises a parir.

  Déu ni do!!

 3. Jo també aportaré dades d’ahir a la Molina:

  – A la pista de l’Estadi (negra) s’havia de remar per començar a baixar!
  – La neu m’arribava a la cintura
  – Alguns telecadires no estaven engegats perquè les cadires tocaven al terra

  Aquestes dades són preses amb els ulls, per tant, 100% subjectives, i depenen de l’alçada de la cintura, del pes corporal, de la superfície dels esquis, de la 2a llei de Newton, del fregament esquís-neu, de la cera dels esquís, de la posició corporal, de l’alçada dels telecadires, de la meva propiocepció i de que la graduació de les lentilles compensi la miopia i l’estigmatisme adequadament o no, per tant només són orientatives… però… Collons!! Quanta neu que hi havia!!

 4. “No nevava tant des de…”. Ahir, en plena nevada, i avui, fent el postpartit, moltes converses han començat així o han fet una aturada en aquest punt. Els que han garlat sobre el tema han dit, de manera més o menys solemne i convençuda, uns quants anys i dates diferents. Alguns diuen que des del 62, altres apunten que el 2001 també va nevar molt, el de més enllà recorda que la nevada de l’1 de març del 93 tampoc va estar malament i encara en queda algun altre que insisteix a dir que ara fa poc, el 2006, també les hi va fotre fort. Intentem posar ordre. Primer de tot aclarim que no existeix cap paper que indiqui, clarament (amb dates i gruixos), totes les nevades que han afectat Berga des de fa molts anys. Algunes nevades estan apuntades a la premsa o en la paperassa d’observadors meteorològics, però tenim diferents etapes del segle XX on la informació sobre el tema és escassíssima. D’acord amb el material que jo conec, el rànquing de nevades de Berga seria aquest:

  1. 23 i 24 de febrer de l’any 1916: 50 cm.
  2. 27 de febrer del 1932: 40 cm.
  3. 7 i 8 de març del 2010: 38 cm, diu algú. 42 cm a cal Ferran. Vostès decideixen a qui fan cas.
  4. Diferents nevades de 30 cm: 27 desembre 1906, 25 desembre 1962, 3 gener 1979, 1 març 1993, 14 desembre 2001 i 27-28 gener 2006.

  Per tant, de les nevades documentades (que jo conec) de Berga, la d’ahir seria la 2a o 3a més potent. Dit això, insisteixo a remarcar que és molt probable que a la primera meitat del segle passat, els berguedans gaudissin/patissin d’alguna altra nevada de 30, 40 o més centímetres, però no ho podem saber perquè o ningú ho va deixar escrit o bé ningú ha trobat el preciós paperot o notícia que parla d’aquella nevada que va deixar més de mig metre als carrers de Berga.

  Per acabar d’afegir dubtes al tema, també ens podríem preguntar quin cas podem fer del retalls de diari antics (o moderns) que posen números a les nevades o dels mateixos observadors del passat: comptaven bé o ho miraven a ull i dos dies després de la nevada?

  Per últim, una informació que sortí publicada a no sé quina revista berguedana l’any 1930: el 9, 10 i 11 de febrer “caigueren grosses nevades. Ja quasi havíem perdut el record de temps aixís”. Quin gruix tenen les grosses nevades?

 5. Molt bé Sergi! una efemeride interessant! ja tocava!! el gruix a LLeida és claríssim!! 0 cm! potser el més vinent…

 6. Avui fa 75 anys, a la gent de La Pobla els va caure una nevada com la de dilluns: “Passa el febrer amb una bonança primaveral. Sembla el maig. Fins els arbres es revifen. De sobte, de l’11 al 12 de març cau una nevada terrible que arriba als 50 cm d’espessor. Autos i camions no poden córrer durant cinc dies”. Això ho va escriure un testimoni dels fets. Es deia Jaume Fàbregas i era veí de la Pobla de Lillet.

 7. Més sobre la nevada.
  Em comencen a cansar les veus de tants que critiquen que no s’ha tret la neu, que s’ha actuat tard, que no es pot caminar pels carrers perquè hi ha gel, que fa fred… Quants d’aquests van agafar la pala i van netejar el davant de casa seva? No hauríem atenuat una mica els efectes negatius de la nevada si enlloc de queixar-nos tant haguéssim actuat?

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s