Berga, imatges dels anys trenta

L’altre dia, semblava que el mandu s’havia tornat boig: vaig apretar el 4 per veure el 33 i la tele que no: en lloc de deixar-me veure com és el dia a dia d’una tribu perduda de l’Amazones o d’explicar-me les aventures d’un supervivent de la batalla d’Stalingrad, les imatges en blanc i negre mostraven com eren els Rasos, el Vall o el carrer Major temps enrere.

Què, un documental d’aquells de Fem Memòria que parlen dels Elois o de la festa dels Bolets de fa molts anys i que els de TV del Berguedà van colar a can Terribas per no sé quin estrany motiu? No. Estem parlant de Material Sensible, un programa del 33 que van estrenar fa un parell o tres d’anys i que ara tornen a passar. Aquesta setmana van fer el capítol bo: la Berga dels anys trenta.

Fa 80 anys, Berga no arribava als 7.000 habitants. En canvi, a la comarca hi vivia més o menys la mateixa gent que ara: unes 40.000 persones. La majoria d’aquests berguedans vivien del camp, del tèxtil o de la mineria. La gent no tenia cotxe ni tele. Casampons, la font del Ros i Santa Eulàlia només eren camps i més camps. Tot just es començaven a construir els primers xalets de les Estaselles. La General no existia: qui volia arrambar alguna mossa havia d’aprofitar les llargues jornades a la font. I tampoc podia comptar amb l’herba del parc del Lledó: encara l’havien d’inaugurar. Per anar al gra, havien de fer ús de l’espai polivalent per excel·lència del món rural: el paller.

Si mireu el vídeo (dura uns vint minuts), veureu imatges de la dècada dels trenta dels Rasos, del camp del Matadero, de les fonts del Passeig, del carrer de la Pietat, de les corredisses que havien de fer els Cavallets de la Patum en aquella època -tota la plaça era un gran ruedu-, i també podreu observar on vivia -era una mansió, amb piscina i tot-  Ramon Calonge, l’autor de les gravacions que conformen aquest reportatge. Al final, podreu comprovar què en queda avui d’aquella magnífica casa.

Sergi

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s