Anem a la font?

Aquesta història potser és una mica trista. O senzillament ha anat així, i ja està: no cal donar-hi cap volta. M’explico: fa cent anys, Tagastet era el lloc d’esbarjo dels berguedans. Les fontades es feien allà: hores i hores menjant, bevent, jugant, parlant, festejant i descansant. Els dies festius de principis del segle passat eren això. No tothom els devia passar així, però molts avantpassats nostres sí.

Actualment, això d’anar a la font no es porta gaire. O no tant com abans. O no s’hi fa lo mateix que abans. La paraula fontada va quedant enterrada. I si es va a la font, ningú proposa per quedar a Tagastet. Fa gairebé trenta anys que visc a la capital dels Països Berguedans i fins fa pocs dies no havia estat mai a l’oblidada font de Tagastet.

Els meus pares no m’hi portaven de petit –no saben ni on és- i no recordo que cap princesa m’hagi fet arribar mai una càlida invitació per anar-hi. L’he hagut de trobar jo solet. Tenia curiositat per veure-la i trepitjar-la. Visitar la nostra història. Mirant diaris antics havia vist que, a la Berga del 1900, Tagastet era la reina de les fonts. També n’havia observat fotografies antigues. Em faltava posar-hi color. I trobar-la: sabia que no era gaire lluny del túnel i de la torre dels Moros, però no tenia clar el lloc concret.

Un dia d’agost, baixant amb bici direcció Berguedà est, vaig veure un d’aquests cartells de caminadors indicant font de Tagastet. Ja l’he trobat –no costava gaire-, em vaig dir. Pocs dies després, la vaig anar a veure. Efectivament, és a tocar del túnel. Un cop allà ets molt a prop de la carretera, però no et veu ningú. Queda força amagada. I sí, és un lloc oblidat. Em sembla que no hi passa mai ningú. Avui mateix, a tocar del camí, i molt visibles, hi havia uns quants rovellons. No els he agafat. No anava ben equipat. Si haguessin sigut llenegues, alguna solució hauria trobat.

Després de la Guerra, tot l’espai que avui en diem la font Negra –i que agrupa diferents fonts: Guiu, Estudiants, Segadors, Negra i no gaire lluny la del Querot-, anà rellevant Tagastet com a teatre de les fontades berguedanes.

Durant la llarga postguerra, quan els berguedans no tenien ni un ral ni cotxe ni gaires dies de festa, anar a la font es mantingué –juntament amb el futbol i el cinema- com a sinònim de dia festiu.

Domingo de verano. Para poder disfrutar de unas horas de reposo y del cuadro sublime de la naturaleza, emprendemos la ruta que nos conducirá hacia el bosque. Media hora de camino en el transcurso de la cual nuestros hojos no cesan de contemplar ricos panoramas que nos sorprenden. Aunque el camino emprendido lo hayamos hecho más de una vez, nos reserva su contemplación nuevas y gratas sorpresas. ¡Qué paz! Por todas partes cuadros magníficos. Las montañas de la ‘Figuerasa’, ‘Mercadal’, ‘Camp-Mauri’. A nuestra izquierda dejamos un peñasco, que por su figura se le ha llamado desde antiguo ‘El Gegant’, el guardián de este pedazo de paraíso.

Seguimos hasta llegar a otra fuente, ‘Font Negre’ la llamamos. Allí al amparo de la sombra de los árboles vemos a grupos animados y alegres de gentes que entre júbilos de risas y sanos del mejor optimismo, van consumiendo su merienda. !Buena y abundante agua la de esta fuente! Alegría, cantos, juventud! Nos tumbamos sobre la hierba fresca. Respiramos la salud que de la aroma del bosque se esparce por doquier. Momento de paz y de dicha infinita. Dejamos unos momentos que nuestra imaginación vuele ante los cuadros sublimes que nos presenta la Naturaleza y dirigimos nuestras miradas allí arriba, en el Trono donde tiene su aposento la Reina de todas estas bellezas, nuestra Madre de Queralt”.

Aquestes paraules sortiren publicades al setmanari falangista Berga l’agost de l’any 1944.

Sergi

Anuncis

One Trackback to “Anem a la font?”

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s