Patum i castells

Els castells són candidats a ser inclosos per la Unesco en la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura ja ha superat tots els tràmits necessaris. La decisió final es prendrà en la propera reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que està prevista per al novembre de 2010 a Nairobi (Kenia).

Us sona alguna altra festa que sigui Patrimoni de la Humanitat? A veure, deixa’m pensar… mmm… La Patum? Correcte. El fet que els castellers puguin ser declarats Patrimoni de la Humanitat no pot agafar per sorpresa Berga i la Patum. Espero que sapiguem estar a l’alçada si finalment succeeix.

I ja vaig un pas més enllà. Penso que seria un esdeveniment únic agermanar la Patum i els castells en l’hipotètic cas que aquests últims tinguin la sort de rebre el reconeixement de la Unesco. I ho dic pensant en la Patum del 2011. Per què no els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Joves o la Vella de Valls a la Plaça de Sant Pere? Tampoc no seria la primera vegada que una gran colla hi aixeca castells. Patum i castells, cultura i patrimoni, de la nostra terra al món.

Xavi Acotxador

Anuncis

24 comentaris to “Patum i castells”

 1. És molt important tot això del Patrimoni de la Humanitat. A Berga hi ha hagut un abans i un després, què us he de dir!

  De castells no hi entenc, però em resulten simpàtics. Sembla ser una cosa autèntica, com la nostra Patum. Per mi, que vinguin. Però què faries, castells senzillets entre salt i salt per fer l’espera menys feixuga o bé una diada castellera en dates patumaires?

  Una cosa així ja es va assajar fa poc temps. Tinc proves de que el diumenge dels 4 fuets de 2007 al migdia va haver-hi una actuació castellera dels minyons de Terrassa (aquesta de la foto que poses) i alguna altra colla. Vilanova, em sembla. Van fer castells prou ben parits, però la gent que mig omplia la plaça passava bastant de tot. El ruedo, pinya o com es digui se l’havien de fer ells solets perquè la nostra gent preferia mirar-s’ho des de la distància, no fos cas que rebessin l’impacte d’alguna esquena o bé se’ls pogués acusar de ser els culpables d’alguna llenya.

  Els castells del dia dels 4 fuets es van fer almenys 2 o 3 anys. Quan van deixar de fer-se, vaig passar per l’oficina de turisme i vaig preguntar si és que no farien castells, aquell any. Em van dir que no n’havien pas fet mai de castells, a Berga. Doncs molt bé, campions!

 2. Jo no dic que se n’hagin de fer cada any perquè a Berga no hi ha tradició. Però això seria un fet puntual i extraordinari. No sé exactament quin acte s’hauria de fer però no s’hauria de deixar passar la oportunitat.
  De totes maneres, tot són hipòtesis.

 3. Abans que existís la Patum dels nens, els divendres es feien danses i sardanes a la plaça de Sant Pere. Era l’acte del dia. I estava ple de gent. Si els castells -siguin Patrimoni de la Humanitat o no- passessin a formar part del programa de la Patum, segur que seria un exitàs. Si es volgués fer, es podria trobar un forat en l’agenda patumaire: dissabte al migdia, per exemple. A mi m’agradaria. Sóc un dels miserables que no va mai a Patum de lluïment, però si fessin castells a punta de dia sí que hi aniria. Si més no el primer any.

 4. Oh i tant! A més s’està pensant en la primera colla castellera de Berga. Els garrulus de Berga. Podeu passar a fer les inscripcions a la barra de la Granja! Se m’acudeixen uns quants candidats a enxaneta…

  • Si alguna vegada hi ha castellers a Berga es diran els Nanos de Berga. Poc després, com que a Berga diuen que tot ho tenim doblat, apareixerà una nova colla. I així la ciutat tindrà els Nanos Vells i els Nanos Nous.

 5. Jo ja ho veig. Però hem de garantir a aquest gran espectacle de la cultura popular que són els castells un mínim de condicions. Primer la plaça: cèntrica i sense pendent. No estic teoritzant, però sembla lògic començar un castell per un terra pla. La plaça de Sant Joan de Berga té una retirada a la plaça del Blat de Valls.

  Després caldria una hora adequada. Aquesta setmana un del bar m’escrivia per correu -copio i enganxo directament, però sense revelar la identitat d’aquest personatge esforçat-: “curriculum: varies vegades he fet pinya amb la vella de valls, entre les quals destaca el concurs de castells de fà 3 anys”. És l’excepció. Ningú no farà pinya (almenys jo segur que no), però caldria assegurar l’ambientillu.

  I posats a opinar, opinarem sobre les colles. Volem Vilafranca i les Joves de Valls. El perquè ja el discutirem entre gintònics.

 6. Falten 5 dies perquè els castells siguin declarats Patrimoni de la Humanitat.
  http://twitter.com/ccunesco2010

 7. Espero que ho celebrin amb més gràcia que, en el seu dia, Berga i La Patum.

 8. La decisió és imminent. No tinc gaire clar si serà avui, demà o demà passat.
  Em temo que molts berguedans/patumaires preferirien que els castells no fossin declarats Patrimoni de la Humanitat. M’equivoco?

  • Segurament. Els mateixos tarats que celebren les petites desgràcies del veí i que voldrien veure mort aquell company de feina a qui li han apujat el sou.

   A mi els castells m’interessen relativament poc, però a la vista de l’atenció mediàtica d’avui sembla que tenen una miqueeeta més d’importància que la Patum. Em sembla raonable.

 9. Apa! Ja està els Catells patrimoni de la humanitat! Ara ens resta veure com, com sempre, ens passen la mà per la cara!

 10. Avui dimarts, l’equip del programa Quarts de nou ha estat a Berga. Han gravat exteriors i també les comparses a la Casa de la Patum. En el programa que emetran el proper dilluns 29, l’últim de la temporada, parlaran dels dos Patrimonis de la Humanitat al Principat: castells i Patum.
  http://www.facebook.com/quartsdenou

 11. Sabem de molt bona font que els Castellers de Vilafranca veuen amb molt bons ulls la proposta d’actuar a Berga per Patum.
  Què més fa falta? Calers. Ah, sí!

 12. Una setmana i tenim els Verds a Berga. http://on.fb.me/j5XAls

 13. Em sembla que està clar que en l’actuació dels Verds a Berga no sortirà cap gegant ni cap guita ni cap nan. Però no seria interessant que castellers amb camisa verda, geganters amb la vermella, guitaires amb bata negra… tots junts fessin pinya? No seria una bona manera d’agermanar-se?
  Ah vale… que això és Berga i la Patum. Ok. No he dit res.

 14. Aviat a la Patum la titllaran de “Riota de la Humanitat”. Fem venir els castellers i no serem capaços de sortir-los a rebre amb els gegants o les guites? N’hi haurà prou amb la Patum de la Pietat (amb tot el respecte)? Segur que encara hi haurà “patumaires de socarrel” que des de la Barana se’n cardaran d’un 3 de 9. Però ja se sap, “la famíííília”…
  A vegades, som patètics.

  • Com a màxim-màxim, els poden sortir a rebre amb un parell de contenidors verds amb una escombra encesa i dos a collibè, el de dalt amb un ram de vidalba a la boca…

   • També podrien cedir la guita grossa de papermatxè que va fer el Jordi València, no?

    A Colònies tenim uns gegants nous guapíssims, si calen…

 15. Els anys que van venir els liles (els de Terrassa) no hi havia pas gaire ambient a la plaça, cosa que tampoc semblava afectar-los massa.

  Aquest any hi haurà força més gent, suposo. D’altra banda, i com diria el del tamboret, me la pela bastant.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s