Les històries d’en Jason

Malgrat les sorpreses agradables i desagradables que pots trobar-hi, corregir exàmens acostuma a ser un exercici bastant avorrit. És més divertit preparar les preguntes. Perds menys temps posant-los (no ho he fet mai) el mateix examen que ja van fer els alumnes de l’any anterior, però prefereixo anar variant el repertori. En els meus exàmens de 4t d’ESO d’Història sempre hi ha algunes preguntes de marcar cert o fals. Quan ja no sé què més demanar, deixo via lliure a la imaginació i surt això:

L’Alsàcia i la Lorena eren les dues filles bessones del tsar que patí la revolució d’abril de 1917. La seva filla predilecta era, però, la Gulag: se l’estimava tant i la tenia tan mimada que sempre es referia a ella com la joia de la corona.

Martin Luther King fou l’home que, al lavabo d’un Burger King, assassinà John Lennon. Cinc anys abans, el 1970, Malcolm X havia disparat mortalment contra JFK, el Dj més ballat a les discos dels 60.

Francesc Ferrer i Guàrdia fou el pitxitxi de la primera lliga de la història del futbol espanyol, disputada el 1909. Era un home de dretes, però tenia una bona esquerra. Jugava amb l’Espanyol.

Fidel Castro és l’autor del Llibre vermell, l’actualització del Manifest Comunista de Marx i Engels. La part més innovadora del text és la de la Revolució Cultural, on s’explica que el principal enemic del socialisme i les idees revolucionàries és el garrulisme, una xacra contra la qual només hi ha dues alternatives: història i geografia o gulag i més gulag.

El rei Carles II se n’anà d’aquesta vall de llàgrimes el 1410. El seu fill Ricardo havia mort poc abans. Per aclarir qui havia de ser el nou rei de la Monarquia Hispànica, es féu una reunió a Casp. No serví per a res. Fou el desenllaç de la guerra de Successió, també dita dels Segadors, la que acabà portant Jason II al tron de la Corona d’Aragó.

Napoleó no creia en la deessa Raó. Era un catòlic fervorós, igual que el seu cosí de la Catalunya Nord, el Pep Garrafa. Fou aquest parent qui li proposà construir un gran monestir a dalt a Montserrat. El 1811 quedà inaugurat. El Timbaler del Bruc en fou el primer abat.

El primer automòbil amb motor de combustió interna arribà al mercat el 1872. Era un vehicle capaç d’assolir els 60 km/h. Aquell mateix any, la selecció catalana de futbol disputà el seu primer partit: va perdre 12 a 0 contra Gal·les.

Salvador Seguí, el noi del sucre, era el fill il·legítim de Francesc Cambó. Com que el pare mai ajudà la mare ni reconegué a l’infant, el nen bastard anà creixent amb una idea en ment: que el seu pare acabés recordar-se’n d’ell. La política fou el camí triat: com que Cambó dirigia la Lliga, ell s’apuntà a ERC, el partit rival. El lema Visca Macià, mori Cambó és obra del fill mancat d’amor patern.

A la dècada dels 30, la selecció austríaca (el Wunderteam: l’equip meravellós) practicava el millor futbol del moment. L’entrenador, Sindelar (el Mozart de la pissarra), era un ferm defensor de la tàctica de l’espai vital: anar a pressionar el rival a la seva pròpia àrea, allà on els pots fer més mal.

Durant la Segona Guerra Mundial, Salazar i Franco proposaren a Hitler fusionar Espanya i Portugal en un nou artefacte polític: la República Federal Ibèrica.

Cansat d’haver de respondre a periodistes que li preguntaven per les repercussions de la crisi del petroli a Espanya, a Adolfo Suárez se li escapà un comentari que féu la volta al món: todos los catalanes son una mierda. Això passà el 1969, quan l’exèrcit americà deixà caure una bomba atòmica sobre Saigon, al Vietnam.

Xe, al loro! De tant en tant també colo alguna opció que fa pinta de bestiesa, però que no ho és. Va anar així:

El 1876 els catalans van veure caure la primera estrella… Damm i Graham Bell patentà el telèfon com a invent seu, tot i que no ho era.

El general Espartero, progressista, fart de les bullangues catalanes, decidí receptar una mica de xarop d’estopa als barcelonins: el 1842 bombardejà la ciutat comtal des de Montjuïc.

Fa 80 anys, a Alemanya hi havia més atur que a l’Espanya actual: un 30%, aproximadament.

A 3r fem Geografia. En algun examen també hi ha pinzellades de les històries que es trobaran el curs següent.

Deslocalització és sinònim de desforestació. Últimament, molts boscos d’Escandinàvia, Suïssa o la República Txeca han patit deslocalitzacions massives.

El tractat de Roma se signà el 1947: significà el naixement de la copa d’Europa, altrament dita Orelluda. El 1982, a Maastricht, es decidí rebatejar aquesta competició amb el nom de Champions League.

Si sumem tots els porcs, truges i vaques que malviuen a Catalunya, el resultat és 9,5 milions, la mateixa quantitat de bestiar humà que resideix a casa nostra.

Sergi

One Comment to “Les històries d’en Jason”

  1. És motiu de “cese”.

Digues "algu"

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s